Liberecká nemocnice má už plné ARO. Každý den přibývají další nakažení COVID-19

Krajská nemocnice Liberec

V Liberci dochází personál

Liberecká krajská nemocnice už má oddělení ARO obsazeno výhradně pacienty s těžkým průběhem COVID-19. Každý den přitom přibývají další lidé nakažení koronavirem, kteří potřebují vysoce specializovanou péči. Ty teď nemocnice ukládá na jednotky intenzivní péče chirurgických oborům, kde běžně leží lidé po operacích.

„Plánované operace omezujeme na minimum, tito pacienti teď budou muset počkat, nemáme jinou možnost, než se soustředit na péči o lidi s covidem,“ říká Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec.

Podle primáře oddělení ARO je v nemocnici aktuálně sedmnáct pacientů, kteří potřebují vysoce specializovanou péči. Maximální kapacita je přitom aktuálně 24, při omezení všech plánovaných operací 36. Pacienti s COVID-19 přitom na těchto lůžkách zůstávají v průměru deset dní.

„Podle aktuální prognózy bude v celém Libereckém kraji na konci října zhruba osmdesát pacientů vyžadujících takto intenzivní péči. Bude velmi obtížné se o ně postarat, všechny nemocnice v kraji si už teď musejí vytvořit maximální možnou rezervu, nelze si připustit, že bychom to nezvládli,“ uvádí Řičář.

Důležitý je počet sester a lékařů

Mluvčí nemocnice přitom zdůrazňuje, že klíčový je počet lékařů a sester, ne počet lůžek. „Lůžka se dají sehnat, plicní ventilátory taky, ale kvalifikovaný personál, který dokáže obsluhovat špičkové přístroje, nikde nekoupíte. Proto jsme teď dali výzvu zdravotníkům, kteří mají zkušenosti s intenzivní péčí, aby se nám přihlásili a přišli nám pomoci, potřebujeme každou ruku a nohu,“ tvrdí mluvčí.

Ředitelka ošetřovatelské péče liberecké nemocnice Marie Fryaufová upozorňuje, že personál pracuje na hranici svých sil. „Sestry si berou maximum přesčasů, které nám umožňuje zákoník práce, jsou vyčerpané, ale současně velmi vstřícné a ochotné. Vždycky jsem úplně naměko, když vidím jejich fantastický přístup,“ popisuje Fryaufová.

Tagy: