Manželé popsali život s uprchlíky: Jsou vděční, ale dlouho jsme si budovali důvěru

Ubytování uprchlíků doma může časem narušit soukromí

Ubytování uprchlíků doma může časem narušit soukromí

Kromě bydlení pro Ukrajince zajištěného kraji nebo třeba neziskovými organizacemi přibývá i rodin, které se rozhodly ubytovat ukrajinské uprchlíky samy. Jednou z nich jsou manželé Stránští. Pro čtyřčlennou rodinu uvolnili přízemí svého domu. Jenže dobře míněná pomoc může výrazně narušit soukromí. Podle odborníků by s tím měli lidé počítat.

U rodiny Stránských se vystřídaly už dvě uprchlické rodiny. Dvanáctičlennou rodinu po dvou dnech nahradila rodina čtyřčlenná. „I když byla vidět radost a vděk, tak byla vidět i ostražitost. Můžeme jim věřit? Kdo ví, kdo to je? Můžeme si tady nechat věci? Stejně tak to bylo ale i z naší strany, přijde vám někdo do domu a vy si nejste jistí, jestli bude uklízet, jestli máte zamykat byt. Takže to bylo z obou stran o budování důvěry,“ popsala Jana Stránská.

Když se rodina Stránských rozhodla, že příjme ukrajinskou rodinu, připravila pro ně zázemí ve svém dvougeneračním domě. Paní Stránská uvedla, že uprchlíkům zařídili byt 2+1 s provizorní kuchyní a základním nádobím a dále také pokoj s postelemi, skříněmi a sedačkou.

Ponorková nemoc

„Je to hezký byt, moc se mi tady líbí,“ řekla malá holčička, která v bytě nyní žije. „Jsme vděční za to, že tady můžeme být. Dostalo se nám tak krásného přivítání, až jsme měli slzy v očích,“ popsala ukrajinská babička.

Podle některých odborníků by si ale lidé měli být vědomi toho, že se u nich třeba kvůli narušení soukromí může dostavit ponorková nemoc. „Na začátku byla ohromná vlna solidarity a ochota pomoct. Ti lidé ale nepřemýšleli o tom, že si do jednoho uvolněného pokoje nestěhovávají tu uprchlickou rodinu třeba na rok,“ popsal Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

„Hodně bude záležet na chování Ukrajinců, jak oni začnou prožívat to, že museli opustit svoji vlast,“ řekl psycholog Karel Humhal. „Může se stát, že se do budoucna na něčem neshodneme nebo se nám něco nebude líbit. Ale každý máme svoje patro, tak to nějak zvládneme,“ věří paní Stránská. Manželé Stránští si u sebe chtějí nechat rodinu do té doby, než si najde práci a vlastní bydlení.

Tagy: