Musí lépe komunikovat a být fér. Ministra Síkelu kritizují kromě opozice i vládní kolegové

Jozef Síkela

PARTIE Terezie Tománkové 4.9.2022

Ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) nekritizuje jen opozice, ale i někteří vládní politici. Jedna z největších výtek míří na to, že dostatečně nekomunikuje a nevysvětluje, jak chce bojovat s energetickou krizí. Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie přiznal, že se Síkelou na toto téma mluvil a očekává od něj zlepšení.

Ministr Síkela je v poslední době pod tvrdou kritikou za řízení svého resortu a způsobu, jakým navrhuje řešit energetickou krizi. Opozice mu nejvíce vyčítá jeho váhavost a zdlouhavé procesy, které například doprovázely přípravy úsporného tarifu. Kritikou však nešetří ani vládní politici a jeho straníci.

To je příklad ministra vnitra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana. „Já jsem mu vytknul, že musí lépe komunikovat a lépe přednášet nápady veřejnosti. To je oblast, kde jsem uznal, že má rezervu. Pan Síkela v neděli vystoupil u konkurence. Je to člověk, který byl schopen naplnit zásobníky plynu a je to člověk schopný vést diplomatická jednání. Jeho ekonomický background je velmi silný,“ řekl Rakušan s tím, že Síkela bude více chodit do médií.

Síkela pobouřil některé hejtmany svým výrokem, že nenakoupili energie na příští rok a nyní tlačí vládu, aby situaci řešila. To vyčítá ministrovi průmyslu například šéf Asociace hejtmanů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). „Výroky pana ministra Síkely, že kraje nevysoutěžily energie, jsou nefér. Snažíme se o to čtyři měsíce. To je úplně mimo, co říká o tom, jak se chovaly kraje. Když soutěžíme, tak přes obchodníka a příspěvkové organizace, teď se nedal nakoupit takový objem. Kraje jsou na tom s problémy v podstatě stejně, kromě dvou,“ řekl Kuba v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

Síkela slíbil řešení

Podle Kuby je situace komplikovaná, a to je také jeden z důvodů, proč se hejtmani ozvali. Šéfové krajů totiž neměli jedinou zprávu o tom, že by se chystalo nějaké řešení energetické krize. „Máme tam kolegy ze STAN, ptal jsem se jich, a ani oni neřekli, že má pan Síkela plán. Jako hejtmani jsme se domluvili, že v energiích nebo covidu se chováme velmi korektně a snažíme se přijít s věcnými řešeními,“ řekl dále Kuba.

Smířlivěji k ministrovi hovořil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Ten měl totiž se Síkelou v minulém týdnu jednání, ze kterého vyplynula větší pomoc domácnostem a krajům. „Měl jsem možnost s ním v končícím týdnu mluvit a pokud předloží ty věci, o kterých informoval, má moji podporu,“ řekl Půta.

Tvrdě Síkelu zkritizovala opoziční poslankyně a bývalá předsedkyně Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Podle ní ministr prakticky nekomunikuje. „O úsporném tarifu se dozvíme, že byl schválen v červnu. Teď se schvaloval znova nějaký prováděcí předpis. Občané se dozví, že letos možná dostanou dva tisíce. Pořád nikdo nic neví. STAN nyní bojuje, aby to bylo více. Proč ale ostatní státy řeší vše na své úrovni? Máme předsednictví Evropské rady od 1. července, proč už to neudělal dříve? Proč až v září? Může mi to někdo vysvětlit?“ ptala se Mračková Vildumetzová.

Tagy: