Na slivovicu, Mílo. Prezidentský kandidát Rokytka je v minusu, lidé mu posílají haléře

Milan Rokytka na prodejním jarmarku SPD

Zatímco se některým prezidentským kandidátům shromažďují na transparentních účtech statisíce, jiní šli naopak do minusu. To je případ bývalého publicisty komunistických Haló novin Milana Rokytky. Známá osobnost pražské novinářské scény i častý návštěvník politických večírků sice usiluje o Pražský hrad, lidé mu ale „na volební kampaň“ posílají pouhé jednotky haléřů. K příspěvkům připojují i různé vzkazy. „Ne, že se vyliješ jako Rokytka,“ zašprýmoval jeden z přispěvovatelů.

Rokytku nejvíce „proslavila“ jeho přítomnost ve volebním štábu znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana v lednu 2018. Podle přítomných novinářů se natolik oddal alkoholickým nápojům, až nakonec zkolaboval v prostorech pražského TOP hotelu.

Bezvládného Rokytku zachytili fotografové i kameramani, což posléze vyústilo v krátkou šarvátku s dalšími hosty. Těm se nicméně nepodařilo zabránit tomu, aby se snímky opilého publicisty nezačaly virálně šířit celým internetem. Po vystřízlivění Rokytka opakovaně odmítl, že byl opilý – podle svých slov ho měl někdo dokonce otrávit, to se ovšem nikdy nepotvrdilo.

Nyní se bývalý redaktor Haló novin a zakladatel Týdeníku občanské právo účastní klání o Pražský hrad. U Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí si před několika měsíci zaregistroval oficiální transparentní účet pro svou předvolební kampaň.

Zatímco ale ostatním prezidentským kandidátům přitekly od podporovatelů statisíce i miliony korun, Rokytka šel hluboko do záporných hodnot. Konkrétně má na svém transparentním účtu ke 14. říjnu minus 51 tisíc korun.

První a zároveň nejvyšší příspěvek ve výši 35 korun přišel už 11. července. Druhý nejštědřejší dar v podobě 30 korun dorazil na účet v druhé polovině srpna. Valnou většinu příspěvků už tvoří haléřové položky se vzkazy.

„Na kampaň a na slivovicu, Mílo. A ne, že to vyžahneš najednou. Jako vždy,“ vzkázal Rokytkovi jeden z přispěvovatelů, který novináři poslal přesně jeden haléř. „Ne, že se zase vyliješ jak Rokytka,“ napsal mu o něco štědřejší dárce. Na transparentní účet poslal 0,24 korun.

Co se týče sbírání podpisů, není příliš pravděpodobné, že se Rokytkovi podaří shromáždit potřebný počet jmen na petičním archu, které se odevzdávají 8. listopadu. Doposud se nijak zvlášť nezapojil do výraznější prezidentské kampaně a zatím se zdá, že svou kandidaturu na Hrad nemínil zcela vážně.

„Český buddha“ shromáždil pár tisíc korun

Jeho protikandidát Lumír Láska, který se označuje za „českého buddhu“, je na tom s financemi krapet lépe. Na transparentním účtu se mu podařilo shromáždit 3 455 korun od šesti různých dárců. První příspěvek ve výši 100 korun převedl sám Láska, pak uplynul více než měsíc, než mu přispěl někdo další.

I v jeho případě není pravděpodobné, že by do 8. listopadu odevzdal na ministerstvo vnitra dostatek podpisů pro účast v prezidentských volbách. Láska stojí za skupinou „Srdce Dharmy“, kterou mnozí označují za náboženskou sektu.

Tagy:
prezident sekta Miloš Zeman volby Pražský hrad transparentní účet prezidentské volby v ČR 2023 kandidatura příspěvky kandidát na prezidenta Ministerstvo vnitra České republiky Milan Rokytka Lumír Láska Rokytka Haló noviny