Násilí během voleb v Turecku. Při potyčce v jedné obci zemřel člověk, další jsou zraněni

V Turecku volí správy a vedení obcí v osmi desítkách provincií, nejsledovanější je ale souboj v největším tureckém městě Istanbulu, kde od předchozích voleb vládne opozice. O tom, zda si opozice vedení tohoto 16milionového města udrží, rozhodne podle analytiků zejména účast, která se očekává nižší než obvykle, a také menší strany, napsala agentura AP. Volby na jihovýchodě země poznamenal násilný incident, při němž jeden člověk zemřel a 12 dalších utrpělo zranění, napsala agentura AFP.

Střety se odehrály obci Agaçlidere, asi 30 kilometrů od města Diyarbakir. Podle AFP se při nich i střílelo a jedna kulka zasáhla i auto novináře. Podle agentury Bianet se stal obětí volební pracovník, který se snažil spor dvou skupin urovnat.

ČTĚTE VÍCE: Schengenský prostor se rozšířil o Bulharsko a Rumunsko. Pozemní kontroly i nadále zůstávají

V Istanbulu na rozdíl od předchozích voleb v roce 2019 nyní opoziční strany nestojí za jedním kandidátem, třiapadesátiletým Ekremem Imamogluem, který před pěti lety sebral vládní straně vedení Istanbulu po dvou desetiletích. Imamoglu je členem největší opoziční formace Lidová republikánská strana (CHP). Druhá velká opoziční strana, prokurdská DEM, která vznikla loni z Lidové demokratické strany (HDP), nyní postavila dva vlastní spolukandidáty, jak je to u prokurdských stran obvyklé.

Kromě Kurdů, kteří tvoří asi 20 procent voličů v Turecku, bude pro výsledky voleb důležitá obecně účast. Ta bývá v zemi vysoká, nyní se ale očekává, že mnoho voličů zůstane doma - příznivci opozice možná kvůli deziluzi z toho, že nelze ukončit autoritářský režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který zemi vládne 21 let – od března 2003 jako premiér a od roku 2014 jako prezident – a který loni opět vyhrál prezidentské volby. Někteří vládní voliči možná budou chtít absencí potrestat vládu za zhoršování své ekonomické situace.

Dnešní hlasování je tak označováno za ukazatel oblíbenosti Erdogana a jeho strany AKP. Pokud její kandidát, exministr životního prostředí Murat Kurum v Istanbulu vyhraje, posílí to podle AP Erdoganovy snahy o změnu ústavy. „Snaží se o novou, více konzervativní verzi ústavy,“ uvedl Berk Esen z istanbulské univerzity. Vyhraje-li Imamoglu, pomůže mu to sjednotit opozici a stát se silným kandidátem pro další prezidentské volby v roce 2028.

DEM zřejmě vyhraje na jihovýchodě země, kde žije početná kurdská menšina. Není ale jisté, zda tam nakonec bude mít své starosty celé volební období. V minulých letech totiž Erdoganův režim prokurdské starosty z úřadů odstranil po obvinění z vazeb na teroristickou organizaci Strana kurdských pracujících (PKK) a nahradil je politiky z vládních stran.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Turecký poslanec zkolaboval v parlamentu

V místních volbách v Turecku dnes může volit asi 61,4 milionu voličů, z toho milion mladých bude volit poprvé. Volební místnosti se uzavřou v 16:00, první výsledky se očekávají kolem deváté večer. Na bezpečnost voleb podle ministerstva vnitra dohlíží na 600 000 policistů.

Tagy:
zranění Turecko úmrtí volby potyčka Recep Tayyip Erdoğan Strana kurdských pracujících Diyarbakır Bianet