Neznámí hrdinové války na Ukrajině. Kyjev pomáhali zachránit i běloruští železničáři

Rusko využívá běloruské železnice k přesunu své techniky.

Pomoc ukrajinské armádě

Velmi tvrdá obrana Ukrajinců nebyla jediným důvodem, proč se Rusům nepodařilo dobýt hlavní město Kyjev. Svou roli sehráli i sousední Bělorusové. Místní autoritářský prezident Alexandr Lukašenko sice stojí za Vladimirem Putinem a Rusům poskytuje své území pro logistické operace a stahování raněných, ale ne všichni běžní obyvatelé jeho proruské smýšlení sdílejí. Při neúspěšném útoku Rusů na metropoli sehráli důležitou roli běloruští pracovníci železnic.

Ukrajinské hlavní město Kyjev bylo jedním z hlavních terčů ruské armády poté, co zahájila invazi. Na metropoli postupovala ze severu, a to nejen ze svého území, ale i ze sousedního Běloruska. Umožnil to tamní vládce Lukašenko, který platí za dlouholetého Putinova spojence.

Jak ofenziva u Kyjeva dopadla, už nyní víme. Rusové hlavní město ostřelovali a letecky bombardovali, obsadili přilehlá města a vesnice, ale dobýt se jim ho nepodařilo. Odpor Ukrajinců byl nad jejich síly a navíc se projevily rozsáhlé logistické problémy agresorů. Po zhruba měsíci se z okolí Kyjeva a posléze i ze severu Ukrajiny stáhli.

Svoji roli však v neúspěchu ofenzivy ovšem nesehráli pouze ukrajinští obránci a tragická bojeschopnost Rusů, ale i právě Bělorusové. Totiž ti, kteří Lukašenkův přívětivý pohled na Rusko a Putina nesdílejí.

Nejen, že někteří Bělorusové přímo vyrazili bojovat bok po boku Ukrajinců coby dobrovolníci. Svým dílem přispěli i občané přímo v Bělorusku, a to narušováním přesunů ruské vojenské techniky přes jeho území.

Údery na běloruských železnicích

„Věříme, že Rusové vzdali své snahy o dobytí Kyjeva díky naší práci. Necítili se v Bělorusku tak bezpečně, jak čekali. Tisíce ruských vojáků neobdržely jídlo, vozidla, palivo a nedostaly potřebné vybavení včas,“ vysvětluje na sociálních sítích poradce běloruské opoziční lídryně Svjatlany Cichanouské Franak Viačorka.

Důležitou úlohu sehrávají běloruští železničáři, respektive partyzáni, kteří na koleje útočí. „Partyzáni sabotují práci na železnicích a Lukašenko se tím cítí ohrožen,“ dodává Viačorka. Ten kromě toho na sociálních sítích sdílel grafiku míst, kde mělo dojít k poškození tratí tak, aby přes ně Rusové nemohli převážet svoji techniku, proviant a další válečné zásoby.

Běloruské železniční údery se táhnou už od počátku války. Už před časem partyzánům děkoval šéf Ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin. „Jsou to stateční a čestní lidé,“ poznamenal na jejich adresu Kamyšin.

Lukašenko potírá protiruskou opozici

Přímo v Bělorusku se protiruský odpor dále stupňuje. Lukašenko si toto uvědomuje a snaží jakoukoliv opozici namířenou vůči Rusku potlačovat. Zaujal například taxikář z města Barysau poblíž Minsku, který odmítl vozit ruského vojáka. Jako zdůvodnění uvedl válku na Ukrajině. Krátce poté měl být taxikář zatčen a podle novinářky Hanny Ljubakové čelí hrozbě až šesti letům vězení za „extremistickou aktivitu“.

Pochody na podporu Ruska nechávají běloruské pořádkové síly bez povšimnutí. Podle Viačorky ovšem cílí na ty, kteří s touto aktivitou nesouhlasí a ruskou invazi odsuzují.

Jak bylo zmíněno, řada Bělorusů pomáhá i přímo na Ukrajině, kde se přidali či přímo zřídili dobrovolnické jednotky. „Lukašenko je jen Putinův lokaj, sluha. Nikdy nebyl nezávislý a nikdy nepřijímal žádná vážná řešení, aniž by o nich nevěděl ruský prezident. Vše konzultoval s Putinem,“ řekl běloruský dobrovolník Vitalij CNN Prima NEWS.

Možnost, že by se Bělorusko samo zapojilo do války na Ukrajině, ovšem odmítá mimo jiné zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. „Nemyslím, že by Lukašenko běloruské vojáky poslal do bojů na Ukrajině, i když tím nenápadně hrozí. Je to takový starý politický lišák. Jde mu primárně o vlastní přežití. Potřebuje mít dobré vztahy s Moskvou. Snaží se ale vyhnout tomu, co po něm Rusové chtějí, tedy aby přímo nasadil svou armádu,“ uvedl Zrno ve vysílání. Běloruská armáda je podle něho jednou z nejslabších v Evropě.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze železnice Ukrajina Bělorusko Alexandr Lukašenko Rusko Kyjev sabotáž Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu