O víkendu Česko zasype sněhová nadílka. Teploty klesnou v noci i k minus 9 °C

Dítě na saních ve sněhu

Počasí 7.1.2022 7:09

O víkendu pokryje Českou republiku sněhová nadílka. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude zataženo až oblačno. Meteorologové očekávají, že postupně začne místy sněžit. Teploty klesnou až k -9 °C.

pátek má být podle meteorologů jasno až polojasno, zpočátku se ojediněle objeví nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy. V Čechách bude postupně od severozápadu zataženo, odpoledne a večer občas bude místy slabě sněžit. Nejvyšší teploty vystoupají k -2 až 2 °C, v 1 000 m na horách kolem -6 °C. Vát bude slabý, během dne místy mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

I v noci z pátku na sobotu bude zataženo až oblačno, zpočátku ve východní polovině území a k ránu v Čechách místy polojasno. Zejména v Čechách bude místy občas sněžit nebo se objeví sněhové přeháňky. Nejnižší teploty klesnou k -1 až -5 °C, na Moravě a ve Slezsku dokonce k -5 až -9 °C. Vát bude slabý jihozápadní až jižní vítr 1 až 4 m/s, na severovýchodě mírný 2 až 6 m/s.

sobotu ČHMÚ očekává zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Místy bude opět občas sněžit nebo přijdou sněhové přeháňky, v Čechách budou srážky četnější. Nejvyšší teploty vyšplhají k -2 až 2 °C, v Čechách ojediněle až 4 °C. Vát bude slabý, během dne místy mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

I v neděli má být v Česku zataženo až oblačno, na východě zpočátku místy polojasno. Od západu bude na většině území občasně sněžit. V Čechách budou postupně pod 400 m i srážky dešťové nebo smíšené. Večer bude srážek ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C, na východě ojediněle kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vystoupají k 1 až 5 °C, v severovýchodní polovině místy kolem 0 °C. Vát bude mírný jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, který se bude měnit na západní a bude slábnout.[

I v pondělí meteorologové očekávají zataženo až oblačno, jen ojediněle a přechodně polojasno. Na horách místy, jinde jen ojediněle bude sněžit, pod 400 m budou srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty se dostanou k 1 až -3 °C, při přechodně zmenšené oblačnosti ojediněle kolem -5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 1 až 5 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr 1 až 4 m/s.

úterý bude podobně jako předchozí den oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno. Ojediněle se objeví přeháňky, které budou v polohách nad 400 m sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou k 1 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k 0 až 5 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Od středy do pátku v Česku bude pokračovat pochmurné počasí. ČHMÚ očekává zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Od středních poloh, přechodně jen na horách se objeví sněhové srážky. Nejnižší noční teploty klesnou k 2 až -3 °C, nejvyšší denní teploty naopak vystoupají k 1 až 6 °C.

Tagy: