Odstřižení plynu? Hrozí pohroma, blackout a rozpad společnosti, předpovídá ekonom

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS byl ekonom Štěpán Křeček.

Co na to vaše peněženka 4.4.2022

Pokud by Rusko opravdu „uzavřelo kohouty“ a zamezilo dodávky plynu do Evropy, přišlo by „jen o své příjmy“. V Evropě by ale mohla nastat pohroma v hospodářství, která by vyústila v rozpad společnosti. Upozornil na to ekonom a poradce české vlády Štěpán Křeček v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Jsme v situaci asymetrických dopadů. Rusko by uzavřením dodávek plynu přišlo jen o své příjmy, my bychom měli pohromu v hospodářství. Někde by mohl vypuknout blackout, který by vedl k rozpadu společnosti,“ varoval Štěpán Křeček.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého odběratelé z takzvaných nepřátelských zemí musí za ruský plyn platit v rublech, jinak jim hrozí zastavení dodávek. Své varování však odsunul, protože platby za plyn dodaný po 1. dubnu mají být realizovány až koncem dubna nebo začátkem května.

Debatuje se, zda by se evropské státy neměly odpojit od ruského plynu a ropy samy. „Byl by to pro nás obrovský problém, museli bychom určit priority, jako poslední by šly určitě domácnosti a kritická infrastruktura. Ostatní struktury bychom museli odpojovat částečně,“ uvedl Křeček.

Podle něj musí Česko vytvářet plán bez závislosti na Rusku třeba v horizontu pěti let. Do té doby musíme zajistit dodávky z jiných zemí, pracovat se zásobníky a spoléhat na alternativní zdroje energie.

Musíme připravovat krizové scénáře

Ruská plynárenská společnost Gazprom v sobotu oznámila, že se stahuje z Německa a že ukončila svou účast v německé divizi Gazprom Germania. Není jasné, jak postup ruské energetické firmy ovlivní dodávky zemního plynu z Ruska do Německa. Německá divize má ale pobočky mimo jiné ve Švýcarsku a České republice.

Podle energetického experta Jiřího Gavora nebude Gazprom plně zastavovat svou těžbu. „Je ale mnoho vrtů, kde těžba lze zastavit pootočením kohoutků. To, co Gazprom dováží to Evropy, je navíc necelá čtvrtina jeho těžby,“ dodal.

Rusko by tak zastavení dodávek tolik nebolelo. „Bohužel pro nás by to opravdu mohlo provést. Musíme si uvědomit, že odstřižení není tak jednoduché a musíme se připravit na následky jako Německo, které zpracovává krizové scénáře,“ apeloval na české politiky.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček v nedělní Partii varoval, že pokud by Putin opravdu dodávky plynu do Evropy zastavil, má Česko zásoby na 20 až 25 dnů. „Nebyl bych tak klidný jako vláda. Vyčítám jí, že nedokoupila na náš návrh strategické zásoby do zásobníku. Nákup odmítla v době, kdy tam bylo 15 %, teď máme 11 %,“ uvedl.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) by ale vláda vyhodila tři miliardy korun, kdyby před měsícem 200 milionů kubíků plynu nakoupila: „Vláda plyn nenakoupila, protože by to znamenalo významné riziko prodražení kontraktu. Jak bychom dnes zdůvodňovali výpadek tří miliard korun úplně zbytečně?“ ptal se Kupka.

Tagy: