I přes neshody přišlo smířlivé gesto. Babiš přišel za Fialou s gratulací

Poslanecká sněmovna

Vláda Petra Fialy získala důvěru

Vláda premiéra Petra Fialy složená z ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má důvěru od Poslanecké sněmovny. Ve středu zákonodárci rokovali 22 hodin, schůze pokračovala od čtvrtečních 18 hodin. V noci vystupovali především opoziční poslanci z ANO a SPD.

Na rozdíl od hlasování o nedůvěře, pro níž musí navrhovatelé získat nejméně 101 hlasů, při hlasování o důvěře stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 šli do říjnových sněmovních voleb pod značkou Spolu, Piráti se spojili se STAN. Ve Sněmovně disponují většinou 108 mandáty.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Fialu premiérem 28. listopadu, další členy kabinetu pak v Lánech 17. prosince, a to v podobě, jakou mu navrhl Fiala. Původně však Zeman odmítal jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Koalice Spolu sněmovní volby vyhrála před hnutím ANO o 0,67 procenta, což představovalo 35 765 hlasů. Byl to nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní komory Parlamentu. Spolu volilo 1 493 905 lidí. Představovalo to o 358 503 hlasů více, než kolik dostaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dohromady v roce 2017, kdy kandidovaly samostatně. Více voličů přilákala i koalice Pirátů a Starostů, která dostala 839 776 hlasů. Před pěti lety tato samostatně kandidující uskupení dostala dohromady o 31 226 hlasů méně.

Tagy: