Ruská ofenziva slábne na celé frontě. Útok na Avdijivku se zadrhnul, tvrdí ISW

Ruská ofenziva na celé frontě slábne, píší analytici z Institutu pro studium války (ISW). Útoky na Avdijivku se podle ukrajinského velitele zadrhly. Severoatlantická aliance potřebuje Ukrajinu ke skutečné ochraně Evropy, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruskem dosazené úřady hlásí sestřelení ukrajinské rakety na Krymu. Na internetu se šíří další tajné plány USA pro Ukrajinu, Pentagon únik vyšetřuje.

Ofenziva ruských jednotek na celé frontové linii na Ukrajině slábne, uvádí nejnovější zpráva analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW). Ten se odvolává mimo jiné na vyjádření jednoho z představitelů pozemních sil ukrajinské armády Ivana Tymočka, podle něhož se intenzita ruského ostřelování v Bachmutu a v několika dalších sektorech fronty výrazně snížila. Útok na Avdijivku, kterou si Rusko vybralo za nový cíl po Bachmutu, se podle něj „zadrhnul“. Okupantům se prý zároveň nepodařilo ovládnout Marjinku, přestože město prakticky srovnali se zemí.

„Jenom spolu s Ukrajinou dokáže aliance zaručit pro Evropu skutečnou ochranu před jakýmikoliv zásahy do života národů, do existujících hranic a do mezinárodního řádu, založeného na pravidlech. Ale je těžké, představit si sílu bez Ukrajiny,“ prohlásil v sobotu večer Zelenskyj ve svém pravidelném videoprojevu. Zároveň ocenil litevský parlament za jeho odsouhlasení přítomnosti Ukrajiny na červencovém summitu NATO ve Vilniusu. Napadená země požádala v loňském roce o urychlený proces přijetí do obranné aliance. Podle jejího generálního tajemníka Jense Stoltenberga se Ukrajina může připojit poté, co ve válce obhájí svoji územní suverenitu.

ČTĚTE TAKÉ: Češi předělávají autobus na pojízdnou nemocnici. Projekt má zachraňovat životy na Ukrajině

Ukrajině se podařilo zajistit návrat do vlasti dalším 31 dětem, které byly násilně deportovány do Ruska nebo Ruskem okupovaného Krymského poloostrova. Podle ukrajinské agentury Unian o tom informoval Mykola Kuleba, šéf nevládní organizace Save Ukraine.

Na sociálních sítích se podle listu The New York Times (NYT) objevily další utajované americké materiály popisující plány Washingtonu týkající se Ukrajiny, Blízkého východu i Číny. Celkem podle analytiků může jít o více než 100 dokumentů. Když se vezme v potaz jejich citlivost, může případ podle NYT poškodit administrativu prezidenta Joea Bidena, která se zdá být děním zaskočena.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během své návštěvy turecké Ankary prohlásil, že Rusko se nevzdá jednání, pokud budou zohledněny „legitimní“ zájmy Moskvy. Západu rovněž naznačil, že se k Rusku dlouhodobě chovají s despektem, a znovu připomněl význam „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. ISW se domnívá, že Moskva zřejmě hodlá zvýšit informační tlak, aby se znovu pokusila vnutit Ukrajině své mírové podmínky před očekávaným protiútokem ukrajinských ozbrojených sil.

Tagy: