Rusové vypustili průzkumné balony, ukrajinské útočné brigády mají tisíce dobrovolníků

Nad Dnětropetrovskou oblastí se objevily ruské průzkumné balony. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal zástupce velitele Národní gardy. Při té příležitosti prohlásil, že změny na úřadech budou pokračovat. Do útočných brigád se úřadům na Ukrajině přihlásilo více než 15 tisíc dobrovolníků. Palba ruských děl zabila v Nikopolu ženu, další je zraněná, uvedly úřady. Bývalý italský premiér Berlusconi řekl, že kdyby byl premiérem, neusiloval by o setkání se Zelenským.

V neděli se nad Dnětropetrovskou oblastí objevily ruské průzkumné balony, informovala agentura Ukrinform. Byly aktivovány systémy protiletadlové obrany, výsledek se ověřuje, sdělilo velení vzdušných sil ozbrojených sil Ukrajiny.

K TÉMATU: Musel si vykopat hrob, pak ho zastřelili. Vagnerovci pro CNN popsali, jak dopadají zběhové

Zelenskyj v sobotu pomocí prezidentského dekretu odvolal Ruslana Dziubu, zástupce velitele Národní gardy, jež spadá pod ministerstvo vnitra. V oficiálním dokumentu svůj krok nezdůvodnil. Ve svém projevu pak přímo Dziubu nejmenoval, personální změny na úřadech však zmínil. S kolegy prý probral možnosti ochrany státních institucí od pokusů snížit jejich efektivitu zevnitř či zvenčí. „Není to jenom o konkrétních případech či proviněních. Stát bude nadále modernizovat i instituce samotné,“ uvedl ve videu.

Třiapadesátiletá žena přišla v neděli ráno o život při ruském ostřelování obytného domu ve městě Nikopol na jihovýchodě Ukrajiny, uvedl gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhej Lysak. Střepiny při dělostřeleckém ostřelování podle něj zranily také sedmaosmdesátiletou penzistku.

Do osmi brigád takzvané útočné gardy pro osvobození Donbasu a Krymu, kterou vytváří ukrajinské ministerstvo vnitra, se už přihlásilo více než 15 tisíc dobrovolníků. V televizi to v neděli oznámila mluvčí ministerstva Marjana Revaová.

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi v neděli prohlásil, že kdyby stál v čele italské vlády, tak by neusiloval o setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž Berlusconi Zelenského obvinil, že může za válku s Ruskem. Kdyby přestal útočit na dvě proruské separatistické republiky na Donbasu, k válce by nedošlo, sdělil.

Nejméně 461 dětí přišlo od začátku války na Ukrajině o život, dalších 922 jich bylo zraněno. Podle ruské redakce BBC to oznámila ukrajinská generální prokuratura. Válku proti Ukrajině rozpoutalo Rusko loni 24. února. Nejvíce dětí přišlo k úhoně v Doněcké, Charkovské, Kyjevské, Chersonské, Záporožské, Mykolajivské, Černihivské, Luhanské a Dněpropetrovské oblasti.

Prokuratura upozornila, že nejde o definitivní údaje, ve výčtu jsou zahrnuty pouze děti, jejichž jména se podařilo potvrdit. V mnoha regionech pokračují boje a na okupovaných územích není sčítání ztrát možné.

Tagy:
Ukrajina on-line Krym Rusko Vagnerova skupina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině Nikopol ruská invaze na Ukrajinu