Posun v jednání. Země EU se dohodly na cenových stropech ropných produktů z Ruska

Po celé Ukrajině se v pátek dopoledne rozezněly sirény varující před leteckým útokem. Obránci jsou v pozoru zejména před ruskými letadly, která odstartovala z běloruských letišť. Ukrajinci nadále varují před další a masivní ruskou ofenzivou, kterou bude nepřítel směřovat na Donbas. Generální štáb Ukrajiny informoval, že vojáci zničili nepřátelský letoun Merlin. Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se MEZITÍM dohodli na cenových stropech na ropné produkty z Ruska.

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se dnes dohodli na cenových stropech na ropné produkty z Ruska. Informovalo tom švédské předsednictví EU. U nafty bude podle diplomatů cenový strop činit 100 dolarů za barel a u topných olejů 45 dolarů za barel, uvedla agentura Reuters. Opatření by mělo vstoupit v platnost v neděli.

V Kyjevě byl v pátek krátce před jednáním prezidenta Volodymyra Zelenského s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem vyhlášen letecký poplach. Sirény se následně rozezněly po celé zemi, píší tiskové agentury.

Podle serveru RBK-Ukrajina to souvisí s tím, že z běloruských letišť odstartovala ruská letadla, a to včetně stroje A-50U, který může navádět a řídit vzdušné útoky, a stíhaček MiG-31 – ty mohou být nosiči hypersonických střel Kinžal.

Ukrajinská rozvědka 2. února varovala, že Rusko přesouvá další útočné skupiny a vojenskou techniku před „masivní ofenzivou, jejímž cílem je do března dobýt Donbas, průmyslové srdce zahrnující Doněckou a Luhanskou oblast“, cituje web The Kyiv Independent. Podobné varování již dříve vydal ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Zdůraznil, že Ukrajinci nesmí nepřítele podceňovat, naopak se musí řádně připravit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATBijí je dvakrát denně, hrozí znásilněním i kastrací. Ruský voják promluvil o mučení Ukrajinců

Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném hlášení informoval, že letectvo ve čtvrtek 2. února zasáhlo nepřátelský letoun Merlin. Stejně tak se Ukrajincům mělo podařit zničit tři místa, kde se soustřeďovali okupanti i ruské velitelství, uvádí web Ukrinform.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Evropská unie on-line Evropská komise Rusko Olaf Scholz Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Bitva u Stalingradu