Kuriózní pat skupiny ruských dezertérů. Po útěku před válkou živoří na jihokorejském letišti

Na jihokorejském mezinárodním letišti Inčchon uvízlo pět Rusů, kteří uprchli ze své rodné země poté, co Moskva loni v září nařídila mobilizaci. Jihokorejské úřady je totiž odmítli přijmout s tím, že jejich žádost o status uprchlíka „není hodna posouzení“.

Trojice Rusů přicestovala na jihokorejské mezinárodní letiště Inčchon v říjnu, další dva pak v listopadu. Jihokorejské ministerstvo spravedlnosti ale jejich žádosti o status uprchlíka zamítlo jako „nehodné posouzení“. Proti tomu se pětice mužů odvolala, na rozhodnutí ale musejí čekat v odletové zóně. „Dostávají jedno jídlo denně, a to oběd,“ řekl pro CNN právník mužů Lee Jong-chan s tím, že po zbytek dne mají k dispozici jen chleba a vodu.

Lee Jong-chan dále sdělil, že se muži mohou osprchovat, ale oblečení si musí prát ručně a nemohou opustit odletové a bezcelní prostory. „Mají omezený přístup k lékařské péči a žádnou podporu pro své duševní zdraví, což je vzhledem k jejich nejisté situaci důležité,“ podotkl právník.

Důvodem neakceptování žádosti o status uprchlíka prý je, že odmítnutí branné povinnosti není důvodem pro uznání uprchlictví. „Jejich odmítnutí služby v ruské armádě by mělo být uznáno jako politický důvod vzhledem k tomu, že ruská invaze na Ukrajinu byla odsouzena mezinárodním právem,“ hodnotí situaci Lee Jong-chan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč se Rusům nedaří splnit cíl invaze? rozvědka odhalila problémy

Při návratu jim hrozí zadržení

Organizace na ochranu práv vyzvaly jihokorejskou vládu, aby muže přijala jako uprchlíky. „Ti, kteří žádají o status uprchlíka po útěku před politickým a náboženským pronásledováním ze svých domovských zemí, mají podle mezinárodního práva nárok na ochranu,“ uvádí se v prohlášení jihokorejské skupiny na ochranu lidských práv. Ta dodala, že je velmi pravděpodobné, že muži budou v případě návratu do vlasti zadrženi nebo násilně odvedeni.

Zároveň s tím se Rusové uvěznění na letišti proti současnému negativnímu postoji jihokorejské administrativy odvolali – tři z nich budou 31. ledna čelit prvnímu rozsudku, během kterého soud rozhodne, zda je jejich případ hodný posouzení. Pokud soud rozhodne v jejich prospěch, ministerstvo spravedlnosti bude muset žádosti o status uprchlíka přezkoumat.

Z Ruska uprchlo 200 tisíc lidí

Částečná mobilizace ruských občanů k boji ve válce s Ukrajinou, kterou Moskva vyhlásila loni v září, vyvolala rozhořčené protesty, mnozí se také rozhodli zemi opustit. Podle souhrnných údajů uprchlo z Ruska do Gruzie, Kazachstánu a Evropské unie v prvním týdnu po vyhlášení mobilizace více než 200 tisíc lidí.

„Nepodporuji to, co se děje, takže jsem se rozhodl, že musím okamžitě odejít,“ uvedl pro CNN jeden z mužů, který předtím odjel do Běloruska. „Cítím se špatně, protože spousta mých přátel a dalších lidí válku nepodporuje a cítí se ohroženi tím, co se děje. Neexistuje žádný demokratický způsob, jak to zastavit, dokonce ani vyhlásit protest,“ dodal.

Do ruské armády mohou vstoupit muži do 60 let bez záznamu v trestním rejstříku. Vojáci, kteří odmítnou bojovat a vrátit se do první linie, jsou údajně drženi ve sklepích na okupovaném ukrajinském území a podle jejich rodin čelí obvinění z dezerce. Z branné povinnosti jsou vyřazeni pouze ti, kteří byli odsouzeni za sexuální zločiny proti nezletilým, vlastizradu, špionáž nebo terorismus.

Vojenská branná povinnost je v Jižní Koreji velmi citlivým tématem. Služba v armádě je zde povinná pro všechny práceschopné muže ve věku od 18 do 35 let. Nejsou od ní osvobozeni ani sportovci nebo hvězdy showbyznysu.

Tagy:
Moskva Jižní Korea Ukrajina mobilizace uprchlíci Evropská unie uprchlík právo Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Inčchon Lee Jong-chan