Po úmrtí matky chtěl převzít její smlouvu za plyn. Poskytovatel mu rapidně zvýšil zálohy

Jaromír Mátl se poté, co mu zemřela maminka, rozhodl převzít její smlouvu za plyn.

Zvýšené zálohy za plyn

Se zvýšenými zálohami na plyn se musí vypořádat většina českých domácností. Mezi nimi je také divák CNN Prima NEWS Jaromír Mátl. Po úmrtí jeho maminky poskytovatel původní smlouvu zrušil. Pozůstalému teď nabízí smlouvu novou, ale s jinými podmínkami. Přestože podle odborníků jde o postup daný zákonem, dlouholetému klientovi se to nelíbí.

Jaromír Mátl bydlí v obci Diváky na Břeclavsku. Poté, co mu zemřela maminka, se rozhodl převzít její smlouvu za plyn. Poskytovatel mu ale původní zálohy zvýšil s tím, že ho považuje za nového zákazníka. „Původně jsem platil necelých 3 000 korun a nově po mně chtěli 4 000 korun. Co na to můžu říct, nemyslím si, že by to bylo správné,“ řekl Mátl.

Dodavatel plynu se však hájí tím, že postupuje podle zákona. „Pokud majitel smlouvy zemře, smlouva se automaticky ukončuje a vstupuje do dědického řízení. Právě proto, aby byly vypořádány případné přeplatky a nedoplatky. Nový zákazník, i když je v přímé dědické linii, například matka–⁠syn, musí uzavřít novou smlouvu,“ vysvětlila mluvčí Innogy Linda Filuszová.

S tím ale Mátl nesouhlasí. Podle něj je takové vysvětlení manipulativní. „Náš dům tam stojí celou dobu, neměnili jsme poskytovatele. Plyn nakoupili pro ten dům, daný objekt a teď najednou řeknou, že je dražší?“ podivil se Mátl.

V případě úmrtí prý lze podle odborníků přepsat původní smlouvu pouze na manžela či manželku a za předpokladu, že ji dvojice podepsala v době trvání manželství. „To, že to jde podle práva, samozřejmě neznamená, že je to morální. Pro někoho to představuje stoprocentně perfektní obchodní příležitost, jak hnout s cenou. Pro druhou skupinu lidí to zas bude něco, z čeho se jim zvedá žaludek,“ komentoval právník spotřebitelské organizace dTest Jiří Zelenka.

Jaromír Mátl tak má dvě možnosti. Buď přijme novou nabídku, nebo může změnit dodavatele.

Tagy:
energie plyn zálohy zvýšení cen Jiří Zelenka okres Břeclav Innogy