Počty nakažených covidem rostou. Primář Dlouhý poradil, kdo by se měl nechat jít testovat

Počet případů nakažených covidem v Česku roste. Podle odborníků začala podzimní vlna.

Vývoj covidové situace v České republice

Počty nakažených covidem v Česku rostou – podle odborníků již odstartovala podzimní vlna. Denně přibývají stovky infikovaných a v nemocnicích se plní lůžka. Podle přednosty Kliniky infekčních chorob FN Brno Petra Husy stojí za zvýšeným počtem nakažených především návrat dětí do škol. Senioři, lidé dlouhodobě nemocní či s podlomenou imunitou by se v případě potíží měli nechat testovat, aby se rychle dostali k antivirovým lékům, podotkl ve vysílání pořadu 360° primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

Ještě předminulý týden přibývalo průměrně do stovky nakažených. Tento týden se ale počty znásobily. Jen za středu přibylo 340 nakažených. „Z hlediska epidemiologie zatím čísla nevypadají nebezpečně. Roste však relativní pozitivita indikovaných testů, což je jasný signál, že Česko vchází do období respiračních onemocnění,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Covid nabírá na síle, první nemocnice v Česku omezila návštěvy. Chystají se další opatření?

Veřejnost uklidňuje i expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. „V tento moment se nijak nezdá, že by zátěž nemocnic ohrožovala české zdravotnictví,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS.

Ministerstvo zdravotnictví prý neplánuje žádná plošná opatření. Důrazně ale doporučuje očkování jak starším lidem, tak i těm, kteří jsou chronicky nemocní. „V tuto chvíli opravdu vnímáme covid jako běžné respirační onemocnění, které ale může mít poměrně závažný průběh pro některé skupiny obyvatel,“ ozřejmil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Hodí se dodržovat i pravidla takzvané respirační hygieny. Záběry z městské hromadné dopravy dokazují, že lidé začínají brát covid vážně. „Pokud jsem nemocný, zůstanu doma. Rozhodně se nebudu nacházet v kolektivu. Pokud mířím do zdravotnického zařízení a necítím se dobře, beru si respirátor,“ apeluje náměstek. Zájem o vakcíny je v tomto ohledu spíše vlažný.

Při zdravotních potížích by se lidé spadající do rizikových kategorií (senioři, lidé dlouhodobě nemocní či se špatnou imunitou) měli podle primáře Dlouhého nechat hned otestovat. Právě oni jsou totiž ohroženi závažným průběhem infekce, mohou skončit v nemocnici na jednotce intenzivní péče, nebo jim dokonce hrozí smrt. Proto je důležité, aby co nejdříve dostali protivirové léky. „Jsou vysoce účinné,“ zdůraznil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. U ostatních obvykle stačí, aby zůstali doma. „Lehnu si pod peřinu, vezmu si Paralen, vypotím se a týden nebudu chodit mezi lidi, abych nikoho nenakazil,“ poradil Dlouhý.

Ač počty nakažených rostou, podle epidemiologa Romana Prymuly by se podzimní drama z loňských let opakovat nemělo. „V podstatě všechny varianty omikronu jsou z hlediska šíření rychlé, ale klinicky jsou méně závažné. Vidíme tak smrtnost, která je až dvacetkrát nižší než u prvních variant,“ řekl. Přesto je přesvědčený o tom, že počty pozitivně testovaných porostou i nadále.

Přednosta Husa: Nárůst souvisí s návratem dětí do škol

Podobný názor sdílí také přednosta Petr Husa. Mluvit o možném prudkém nárůstu nakažených není podle něj na místě. „Nedomnívám se, že epidemie nastoupí s takovou rychlostí. Je jasné, že počet případů bude narůstat vzhledem k tomu, jak se děti vracejí do škol. V rámci respiračních chorob představují děti jakýsi rezervoár, z nějž se infekce šíří na dospělou populaci,“ vysvětlil.

„Vlny chřipky a dalších onemocnění přicházejí zpravidla v prosinci. Epidemie typicky na začátku nového roku opadne, poté se objeví další vzedmutí na konci ledna. Právě proto je nemožné letošní vývoj nějak predikovat,“ upozornil.

Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o velkou epidemii, podle Husy je na hodnocení příliš brzy. Apeloval rovněž na nošení roušek zvláště v nemocničních zařízeních či na preventivní očkování.

Tagy:
nemoc nemocnice respirátor vakcína roušky Roman Prymula Ondřej Dostál Ladislav Dušek COVID-19 respirační onemocnění Petr Husa Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR