Posun v případu drzého ujíždění policii na Jablonecku: Řidič je ve vazbě, v autě měl i syna

V kradeném autě naboural do policistů, kteří se ho snažili zastavit, jednoho z nich při tom zranil. Navíc měl podle svědků při divoké honičce ve voze zhruba desetileté dítě, zřejmě svého syna. Jablonečtí kriminalisté ukončili vyšetřování případu, s jakým se nesetkávají příliš často.

„Zahájili jsme trestní stíhání 44letého muže obviněného z několika trestných činů –⁠⁠⁠ krádež, neoprávněné používání cizí věci, poškození cizí věci, legalizace výnosu z trestné činnosti a násilí proti úřední osobě,“ vyjmenovala pro CNN Prima NEWS mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová. Vyšetřovatelé už věc uzavřeli a předali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.

ČTĚTE TAKÉ: Narušený muž hrozil bombou v pražském nákupním centru. Zasahovala policie

Vše se odehrálo v červnu roku 2022. Z autobazaru poblíž Hradce Králové zmizelo luxusní SUV. O několik hodin později ho policisté vypátrali na Jablonecku. Začala divoká honička, která skončila havárií.

Policisté se snažili použít svůj vůz jako zátaras, jenže řidič v mohutném autě měl zřejmě pocit, že řídí tank. Policejní auto naboural a srazil přitom jednoho z policistů, který nestačil uskočit. Při nárazu si ale prorazil pneumatiku, a tak už daleko nedojel, v zatáčce narazil do svahu.

Když vystupoval z auta, policisté podle informací CNN Prima NEWS použili varovný výstřel, aby se nepokoušel o útěk. K jejich velkému překvapení z vozu vylezl i odhadem desetiletý chlapec. Redakci na to upozornil očitý svědek zatýkání, situaci zaznamenala palubní kamera v jeho voze, chlapec je na záznamu vidět. „Kradené auto a ještě si tam vezme nezletilého kluka, tak to je teda mazec,“ komentoval svědek, co viděl.

Policisté přítomnost dítěte odmítli potvrdit či vyvrátit, naopak přidali informaci, že muž, který v kradeném voze ujížděl, byl takzvaný neřidič, tedy že nikdy nevlastnil řidičský průkaz.

Kriminalisté po jeho zadržení chtěli, aby skončil ve vazbě. Soudkyně Okresního soudu v Jablonci nad Nisou je ale zaskočila, přestože muž byl už v minulosti trestaný, ponechala ho na svobodě. Vyšetřovatelé se ale nemínili vzdát a po několika měsících dali návrh na vazbu znovu s tím, že počet trestných činů, ze kterých muže obvinili, postupem času narostl. Tentokrát už byli úspěšní.

Obviněný si na začátek soudu počká ve vazební věznici, hrozí mu až šest let vězení. Vzhledem k jeho trestní minulosti nelze příliš očekávat, že verdikt bude shovívavý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Případ uškrcené ženy u Havlíčkova Brodu. Policie má podezřelého, útočit měl kvůli vztahům

Tagy: