Současné povodně nejdou s těmi z roku 1997 srovnávat, řekl Benda. Ocenil solidaritu mezi lidmi

Partie Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (37)

To, jak Česko zvládlo živelnou katastrofu, uvidíme až po jejím skončení, kdy situaci vyhodnotíme. Zažil jsem ale povodně v roce 1997 a 2002, a to je něco naprosto nesrovnatelného v míře příprav či informování občanů předem. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS to uvedl poslanec Marek Benda (ODS). Ocenil také solidaritu lidí, která podle něj „funguje bezvadně“. K aktuální dramatické situaci se vyjádřili také poslanci Patrik Nacher (ANO), Olga Richterová (Piráti) a Radek Koten (SPD).

Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie hovořil o aktuální situaci a pomoci s povodněmi napříč Českem – kvitoval například preventivní opatření, k nimž rizikové oblasti přistoupily o několik dní dříve, než velká voda do míst dorazila.

ČTĚTE TAKÉ: Jeseníkem se prohnala ničivá vlna. Brala domy, zanechala po sobě naprostou zkázu

Podle Bendy je zatím na hodnocení toho, jak Česko živelnou katastrofu zvládá, brzy. „To uvidíme, až situace skončí a vše vyhodnotíme. Zažil jsem však povodně v roce 1997 a 2002, a je to něco naprosto nesrovnatelného – v míře přípravy, v tom, jakým způsobem byla veřejnost předem informována, ve způsobu zásahu složek integrovaného záchranného systému, ústředí, povodňové komise... To se vůbec nedá srovnat,“ hodnotil pozitivně aktuální přípravu poslanec.

Když rozum zůstává stát

Zároveň Benda přiznal, že určitá část občanů je nezodpovědná. „Jsou to jedinci, příkladem plavec v Praze. Od začátku zde vidíme míru nezodpovědnosti a člověku nad tím zůstává rozum stát. Jinak se mi ale zdá, že vše zatím funguje – složky státu fungují velmi správně,“ vyzdvihl. Kriticky se k riskujícím lidem vyjádřil také Nacher.

„Nezodpovědnost některých jedinců – naštěstí jedinců – nepomáhá. Bavili jsme se tady o tom, jak to udělat, aby tito lidé zaplatili škodu nebo pokutu, když něco takového dělají pro zábavu. Protože v momentě, kdy policisty a hasiče potřebujeme jinde, tak budou zachraňovat někoho, kdo si ze srandy jde zaplavat do rozbouřené Vltavy,“ kritizoval opoziční poslanec.

Stejně jako Benda pak ocenil to, jak se nejen úřady z tragických záplav v roce 1997 a 2002 poučily. „Odpouští se voda, došlo zde k technologickému a softwarovému vývoji. Myslím, že tohle se s předchozími záplavami nedá srovnat, stejně jako způsob komunikace, i mezi lidmi,“ dodal Nacher.

Benda pak ocenil míru solidarity mezi lidmi. „Ta se více projeví v následujících dnech, ale zcela zjevně už teď vidíme, jak si lidé berou své přátelé a sousedy do vyšších pater. To, co v Česku umíme, zde opět funguje naprosto bezvadně,“ doplnil.

Obnovila se „pokora k živlu“

Podle poslankyně Richterové se díky predikcím obnovila „pokora k živlu“. „Všichni jsme si mohli vzpomenout, jak hrozné byly povodně v roce 1997 a 2002. Nikdo nepodceňoval přípravu, jak zodpovědné složky, tak většina veřejnosti. To mi přijde velmi důležité, že jsme se jako společnost naučili vědu využívat v tom nejlepším slova smyslu,“ uvedla.

Koten připomněl, že po roce 1997, kdy v Česku udeřily obrovské povodně, byl přijat zákon, který „přesně stanovuje pravomoci jednotlivých orgánů státu“. „Neměli jsme zde jenom povodně, ale také tornádo. Záchranné složky, jako hasiči a policie, jsou na to velmi dobře připraveni. A i vedení krajů má ‚kuchařku‘ o tom, co má dělat. To je velmi důležité,“ ocenil poslanec.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Senioři s igelitkami opouštějí domovy, lidé pláčou. Reportérka z místa líčí povodeň v Opavě

Tagy: