PŘEHLEDNĚ: Hrozba pokut za zakázané kotle i nová pravidla u hypoték. Co vše se od září mění?

Muž přikládá do kotle - ilustrační foto

Zákaz kotlů na tuhá paliva

Se začátkem září se nepojí jen návrat dětí do školních lavic, ale také řada legislativních či jiných změn. Ta nejvýraznější se týká zákazu používání starých kotlů s vysokými pokutami či nových pravidel pro předčasné splacení hypoték. Ve spojitosti se školstvím začnou platit změny s poplatky – ať už se jedná o úlevy či navýšení – a v dopravě dochází k obnovení plného provozu MHD. Na co se od září připravit?

Zákaz kotlů: pokuty i příspěvky

Nejvýraznější změna se týká zákazu provozu kotlů na tuhá paliva I. a II. emisní třídy. Těm, kteří je do 1. září nevymění a budou je nadále používat, hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Zároveň se také změní výše příspěvku, na nějž mohli žadatelé dosáhnout, a to ze 180 tisíc na 150 či 130 tisíc. Jeho výše se bude odvíjet od toho, čím dotyčný starý kotel nahradí. Nejvyšší příspěvek bude ministerstvo životního prostředí vyplácet na tepelná čerpadla.

ČTĚTE TAKÉ: Plynové kotle v EU do pár let skončí. Politici varují, že domy se tak stanou neprodejnými

Od září pak budou chodit kontroly a lidem, kteří budou v topné sezoně využívat zastaralé kotle, hrozí výše zmíněné pokuty. Pokud však budou mít dotyční podanou žádost o dotaci na výměnu zakázaného kotle a dodatečně jej vymění, kontroly k tomu budou přihlížet.

Pro domácnosti s nižšími příjmy, které nestihly vyměnit zastaralé kotle a v následující topné sezoně je nemohou legálně provozovat bez rizika pokuty, je k dispozici program NZÚ Light. Nově budou žádosti podávat elektronicky Státnímu fondu životního prostředí ČR přes webový portál zadosti.sfzp.cz. Příjem žádostí pro výměny kotlů se otevře v úterý 3. září 2024 v 10:00.

Poslechněte si, jak se v posledních dnech před termínem připravují majitelé těchto kotlů:

Ve stejný den se také otevírá příjem žádostí o dotaci na výměnu všech starých kotlů, tedy i těch třetí, čtvrté a páté emisní třídy. Do konce srpna mohou lidé čerpat dotace pouze na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy na tuhá paliva, která nejvíce znečišťují ovzduší.

U hypoték zbystřete

Od 1. září začíná platit pro hypotéky a úvěry novinka, která může řadu lidí stát i vyšší desítky tisíc korun. Pokud se rozhodnou předčasně splatit půjčku, bude nutné na základě loni schváleného zákona o spotřebitelském úvěru počítat se sankcí od banky.

Dosud mohly banky od klientů za předčasné splacení hypotéky žádat administrativní poplatek do 1000 korun. Od září to mění novela, podle níž banky kromě tohoto administrativního poplatku mohou žádat jako pokrytí svých účelně vynaložených nákladů až 0,25 procenta z nesplacené jistiny za každý započatý rok zbývajícího období do konce fixace úrokové sazby, maximálně však jedno procento.

„Cílem novely je nastavení vyvážených podmínek spravedlivých pro všechny spotřebitele. Schválený návrh proto důsledně rozlišuje, zda má spotřebitel pro splacení hypotéky oprávněný důvod (jestli se nachází ve složité životní situaci), nebo je motivován pouze finanční optimalizací (přechodem k jiné bance za nižšími úroky),“ vysvětluje ministerstvo financí.

Zůstává, že v případě složitých životních situací má spotřebitel právo na předčasné splacení zdarma. K bezpoplatkovému a předčasnému splacení hypotéky mohlo dojít v těchto případech:

  • v rámci plnění z pojištění určeného k zajištění splacení úvěru
  • po vypršení fixace úrokové sazby
  • do 3 měsíců od sdělení nové výše úrokové sazby bankou
  • v případě úmrtí, dlouhodobé nemoci nebo invalidity klienta či jeho manžela/manželky

Nově se od září připojují dvě nové možnosti předčasného splacení bez poplatku:

  • vypořádání společného jmění manželů (tzn. rozvod klienta)
  • prodej nemovitosti po 2 letech (či později) od její koupě

ČTĚTE TAKÉ: Růst platů od září o tři a pět procent? Vyděračské, zuří odbory. S vládou se nedohodly

„Pokud se rozhodnete předčasně splatit hypotéku sjednanou na základě starší úvěrové smlouvy, u které máte před 1. zářím 2024 platnou fixaci, nová pravidla se vás týkat nebudou. Nové podmínky se budou vztahovat na všechny, kteří po tomto datu uzavřou novou úvěrovou smlouvu nebo podepíší novou fixaci,“ doplnila pro CNN Prima NEWS Klára Opletalová ze společnosti Kalkulátor.cz.

Školáci se vrací do lavic

Se začátkem devátého měsíce v roce se tradičně vrací také děti do školních lavic. Letos před tabule usednou 2. září po tradiční dvouměsíční pauze.

S tím se pojí i konec prázdninového režimu, podle nějž se mohli lidé přepravovat ve větších městech. Konkrétně v Praze bude od 31. srpna, respektive od 1. září, obnoven plný provoz městské hromadné dopravy (MHD). Jedinou výjimkou jsou linky 107 a 143, které budou mít ještě během září mírně omezený jízdní řád, stejně jako v předchozích letech. Důvodem je posílení až v průběhu semestrů na vysokých školách, vysvětlila Pražská integrovaná doprava.

Otevírá se část Barrandovského mostu

Od prvního září se bude také po rekonstrukci na Barrandovském mostě otevírat nový severní chodník, který je součástí cyklotrasy A12 a jenž navazuje na komunikaci.

Žádné poplatky či nová kritéria ve školství

Rodiny, které pobírají přídavky na dítě, mohou od 1. září požádat o osvobození od poplatku za mateřskou školu, v praxi také začíná platit osvobození či snížení úplaty za družinu nebo školní klub. Zákonný zástupce musí prokázat řediteli školy, že pobírá příspěvky na dítě. Úprava se nijak nedotýká středisek volného času.

Tyto úpravy vešly v platnost 1. ledna letošního roku, požádat je však možné poprvé až od začátku školního roku 2024/2025.

Od nového školního roku také dochází ke změně mechanismu pro stanovení výše měsíčního poplatku za školku, školní družinu a školní klub. Nově začne cenu určovat zřizovatel zařízení.

Dochází také ke přizpůsobování se vyhlášce o hygienických požadavcích na prostory pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nový školní rok stojí rodiče tisíce korun. Stát nabízí štědrou pomoc, jak o ni požádat?

S platností od 1. září 2024 novela vyhlášky o základním a středním vzdělávání zavádí kriteriální hodnocení žáka – hodnocení, kdy škola zaznamenává dosažený pokrok žáka na základě konkrétních kritérií.

Do vyhlášky se přidávají nové vzory formulářů pro tento způsob hodnocení. „Žák je z chování a z jednotlivých vyučovacích předmětů hodnocen na základě posouzení míry naplnění předem stanovených kritérií. Konkrétní kritéria i vyjádření míry jejich naplnění stanoví ředitel školy v pravidlech hodnocení,“ udává vyhláška. Jde také o přechod od známkování k jiným způsobům hodnocení.

Začíná podzim

Alespoň dle meteorologů začíná 1. září podzim. Třetí roční období by mělo trvat až do 30. listopadu. Na druhé straně astronomický podzim začíná až 23. září (na severní polokouli), a to podzimní rovnodenností. Naopak konec je stanoven na 21. prosince, kdy nastává zimní slunovrat.

Tagy: