Podivná ukrajinsko-polská roztržka. Jako krize manželů v jinak harmonickém vztahu

Polský prezident Andrzej Duda a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj

Pavel povolil 14 Čechům bojovat na Ukrajině

Je Kyjev Varšavě dostatečně vděčný za podporu? Diplomatický spor, který se rozhořel mezi Polskem a Ukrajinou, překvapil nejednoho zahraničního pozorovatele. Polsko toho pro svého východního souseda za poslední rok a půl udělalo skutečně mnoho. Ruskem napadená Ukrajina zase dává velmi často a poměrně dost okatě najevo, jak moc si pomoci od Poláků váží. I vzhledem k těmto skutečnostem by šlo konstatovat, že si obě země křivdí vzájemně.

Diplomatickou roztržku načala slova poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy Marcina Przydacze, který ve veřejném prostoru mluvil o možnosti prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí. Podle Przydacze je pro Polsko v tomto ohledu nejdůležitější obrana zájmů polských zemědělců. Pro Ukrajinu je zase obilí velice významným vývozním artiklem a zdrojem příjmů, které Kyjev obzvlášť v dobách ruské invaze nutně potřebuje.

„Pokud jde o Ukrajinu, tak od Polska dostala opravdu velkou podporu. Myslím, že by stálo za to, aby dokázala ocenit, jakou roli v posledních měsících a letech pro ni hrálo,“ řekl Przydacz v pondělním rozhovoru pro Polskou televizi (Telewizja Polska).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co když Rusko zavraždí Zelenského? Kyjev má záložní plán, Ukrajinci jsou jednotní

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si v úterý v reakci na slova Przydacze předvolalo polského velvyslance v Kyjevě s tím, že „vyjádření o údajné nevděčnosti Ukrajinců za pomoc od Polska jsou nepravdivá a nepřípustná“. Polské ministerstvo zahraničí oplatilo stejnou mincí – vpodvečer téhož dne na Twitteru uvedlo, že si v souvislosti s prohlášeními ukrajinských činitelů pozvalo ukrajinského ambasadora v Polsku.

„Aktuální stav našich vztahů v poslední době bohužel není nejlepší. Nikdo to netají. Mám pocit, že to pramení z emocí. Částečně pro to máme pochopení, protože byl ukrajinský stát napaden. Neměl by ale napadat své spojence,“ řekl rozhlasové stanici RMF 24 náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński. Připomněl i některé historické křivdy.

Přesto jsou současné diplomatické spory vzhledem k blízkým ukrajinsko-polským vztahům poměrně překvapivé. Polsko se od prvních okamžiků války řadí mezi státy, které jasně a zřetelně stojí za napadenou Ukrajinou ve všech sférách. V případě vojenských dodávek je Polsko hned po USA a Velké Británii vůbec největším podporovatelem Ukrajiny.

Nezanedbatelná je také humanitární pomoc. Polsko je společně s Německem jedinou zemí, která od vypuknutí ruské invaze přijala více než milion ukrajinských uprchlíků.

Polsko si křivdy bere velmi osobně

Varšava navíc často tlačí na své spojence v NATO či v EU, aby pro podporu Ukrajiny dělali víc. Jako příklad se perfektně hodí diskuse o dodávání západní těžké techniky, k níž došlo začátkem roku. Není pochyb, že Varšava svým tlakem na Berlín urychlila darování moderních tanků Leopard 2 Kyjevu.

Zároveň je dobře známo, že Poláci jsou dost hrdým národem. Jeho lídři si zahraniční křivdy – ať už skutečné, nebo domnělé – berou velmi osobně. Češi si tento aspekt pamatují například ze sporu o důl Turów.

Vztahy mezi Prahou a Varšavou se tehdy skutečně dostaly na bod mrazu. Média dokonce spekulovala, že se polský premiér Mateusz Morawiecki v září roku 2021 cíleně nezúčastnil demografického summitu v Maďarsku, aby se nemusel setkat se svým tehdejším protějškem Andrejem Babišem (ANO).

Nyní Morawiecki označil předvolání polského velvyslance v Kyjevě za chybu, k níž nikdy nemělo dojít. Polský premiér se vedle jiného výrazně zviditelnil, když v březnu 2022 společně se svým kolegou Jarosławem Kaczyńskym, českým předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) a tehdejším slovinským premiérem Janezem Janšou navštívil Kyjev.

Ukrajina dává vděčnost najevo

Cesta vlakem zmíněného politického kvarteta byla naprosto bezprecedentní. Kyjev byl totiž v té době obléhán ruskou armádou a prakticky denně na něj létaly rakety. Pro Zelenského šlo o významnou vzpruhu a ukázku, že Polsko, Česko i Slovinsko jednoznačně stojí za Ukrajinou.

Polský zápal v pomoci Ukrajině, která se již skoro rok a půl brání ruskému agresorovi, jednoduše nelze popřít. A je Ukrajina za tuto podporu dostatečně vděčná? Těžko najít den, kdy by nevystoupil vysoký ukrajinský představitel a nepoděkoval za pomoc nejbližším spojencům v čele s USA, Británií a Polskem. Na to upozorňuje i mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

„Jsem přesvědčený, že ukrajinsko-polské přátelství je značně hlubší. Ukrajina každý den děkuje Polsku a dalším spojencům za to, že podporují naše vojáky. Nutno také zmínit, že podpora naší země není filantropie, nýbrž investice do vlastní bezpečnosti,“ řekl v úterý podle webu Ukrajinska pravda.

Že si je Ukrajina důležitosti Polska dobře vědoma, je vidět i na zahraničních cestách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho první návštěvou po vypuknutí ruské invaze byly Spojené státy, hned poté následovala cesta do Varšavy.

Manželský poradce by zřejmě Ukrajině a Polsku poradil, aby pro udržení dobrých vztahů méně řešily obilí, Stepana Banderu či masakr Poláků na Volyni a naopak se více zabývaly tím, co je spojuje – touhou po svobodné Evropě, v níž je nastolen mír.

Tagy: