Průběh covidu komplikují další infekce, objevuje se i chřipka. Pomohou znovu respirátory?

Zdravotníci v nemocnici

Aktuální covidová statistika

Loni chřipka především kvůli přísným lockdownům a nošení roušek a respirátorů prakticky vymizela, letos by proto mohla vzhledem k nižší imunitě lidí udeřit o to silněji, a výrazně tak zkomplikovat průběh nemoci COVID-19 u řady pacientů. Některým už totiž jiné respirační choroby průběh koronaviru znepříjemňují. Jde například o tzv. RS viry. Na sociální síti upozornil na některé případy molekulární biolog Omar Šerý. Podle epidemiologa Romana Prymuly se ale i letos dá chřipková nákaza redukovat nošením respirátorů.

Průběh léčby koronaviru komplikuje například u sedmiletého chlapce na Brněnsku právě RS virus, který způsobuje další infekce dýchacích cest. Lékaři problém odhalili díky testům na koronavirus, vzorky totiž analyzují i na další viry.

„Analýza přítomnosti chřipkových virů a RS virů u všech vzorků, které analyzujeme na koronaviry, se vyplatila. Máme záchyt dvanácti RSV (respirační syncytiální virus, pozn. red.) pozitivních vzorků. V jednom případě sedmiletého chlapce je koincidence s koronavirem, což může znamenat horší průběh. Máme také první záchyt chřipkového viru,“ napsal Omar Šerý na Twitter.

O den později potvrdil další případ chřipky. „Máme druhý záchyt chřipkového viru. DNA analýzou jsme potvrdili, že v obou případech se jedná o chřipkový virus typu A. Oba pacienti prodělali vysoké teploty a mají příznaky chřipkového onemocnění,“ dodal.

Někteří odborníci už v září varovali, že chřipková epidemie udeří po loňském roce velmi silně. Kvůli lockdownům a nošení roušek se totiž chřipka během minulé sezony prakticky neobjevila. Těžko ale říct, jaká opatření vzhledem k nové vlně pandemie budou v Česku během zimy nastavena.

Dosluhující i budoucí vláda se chce vyhnout lockdownu za každou cenu. V případě, že by opatření byla mírnější, mohla by v ČR propuknout kombinovaná epidemie koronaviru a chřipky, což by podle odborníků mohlo být nebezpečné.

Co s dětmi?

„Takovému člověku hrozí těžký zápal plic i možnost respiračního selhání,“ řekl pro web Blesk.cz praktický lékař Jiří Bartoš. Mnoho seniorů, kteří jsou na řadě se třetí dávkou vakcíny proti covidu, tak chodí naráz na očkování proti koronaviru i proti chřipce. Podle odborníků to není nijak nebezpečné.

Jak ale postupovat u dětí? Ty jsou skupinou, u které k přenosu chřipky a jiných respiračních virů často dochází. Jejich imunita se totiž teprve buduje. Očkovat proti chřipce se v Česku mohou děti od šesti měsíců. Ještě mladší lze ochránit, když se naočkuje matka v průběhu těhotenství, čímž dítěti předá protilátky.

Česká vakcinologická společnost očkování proti chřipce doporučuje především dětem s chronickým onemocněním, u kterých hrozí komplikovaný průběh nemoci. Pro zbylé skupiny dětí chřipka není výrazněji nebezpečná.

Prymula: Stačí dodržovat nošení respirátoru

Strach z chřipkové epidemie ve vysílání CNN Prima NEWS tlumil epidemiolog Roman Prymula. „Kdyby nastala kombinace chřipkové a covidové epidemie, byl by to problém. Zároveň si nemyslím, že by chřipková epidemie v tomto roce měla být nějak silná. Pokud se budou dodržovat pravidla nošení respirátorů, intenzitu chřipky by to mělo výrazně ovlivnit, před rokem tu prakticky nebyla,“ uvedl.

Prymula by v současné situaci volil přísnější opatření než končící vláda Andreje Babiše (ANO). „Vláda je v řešení epidemie o dva kroky pozadu. Překvapuje mě, že je tu mnoho odborníků v různých skupinách, které jsou provázány s vládou, a přesto se nic neděje. Je nutné přistoupit k opatřením, která budou redukovat kontakty mezi lidmi,“ dodal.

Jen za středu v Česku přibylo 13 502 nakažených. Počet aktivních případů přesáhl 123 tisíc. Rychle přibývá i hospitalizovaných s covidem včetně těžkých případů. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích 3 452 lidí s koronavirem, z nich 491 je ve vážném stavu.

Tagy: