První záběry ukrajinského nasazení kazetové munice. Podívejte se, co zbraň z USA dokáže

Ukrajinský muž drží v ruce již vybuchlou kazetovou bombu ruské armády.

Kazetová munice za pár dní

Na sociálních sítích se objevily první záběry, na nichž je vidět ukrajinské použití kazetové munice. Kyjev tuto obávanou zbraň obdržel v první polovině července od Spojených států. Rusko, které kazetovou munici používá od začátku konfliktu, jejž samo rozpoutalo, dodávky od USA ostře kritizuje. V čem síla zbraně, od jejíž užívání se distancovalo 120 zemí světa, spočívá?

„Ukrajinské síly svrhly salvu DPICM (označení pro kazetovou munici, pozn. red.) na ruské jednotky u Krasnohorivky v Doněcké oblasti,“ informovala analytická stránka OSINTtechnical na Twitteru. K příspěvku přidala i video, na němž je vidět, jak kazetová munice funguje.

Video na sociálních sítích sdílel také český analytik a aktivista běloruského původu Andrej Poleščuk. Nevynechal posměšnou poznámku na adresu ruského agresora.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutální přestřelky u Bachmutu. Ukrajinský „Rambo“ se zranil po dopadu ruské bomby

Kazetová munice doputovala na Ukrajinu z USA, a to před pár dny. Moskva dodávku této zbraně ostře kritizovala. Ruský diktátor Vladimir Putin v neděli uvedl, že i jeho země má dostatečné zásoby a vyhrazuje si právo je použít, jestliže tak učiní druhá strana.

Nutno zmínit, že Rusko používá proti Ukrajině kazetovou munici od první fáze invaze, kterou samo započalo. Nespočet důkazů pochází například z Charkova, na který dopadaly ruské kazetové bomby například v únoru, březnu i v dubnu 2022. Ruská armáda podle OSN použila zmíněnou zbraň v obydlených ukrajinských oblastech nejméně ve 24 případech. Činila tak i během války v Sýrii.

„Soudruh Putin oznámil, že pokud to bude nutné, tak Russácko nasadí kazetovou munici. Zde jsou záběry z Charkova ze začátku války. Kdybyste někdo nevěděl, tak takhle kazetová munice ‚pracuje‘, když ji sypete na civilisty,“ upozornila na Twitteru iniciativa Dárek pro Putina, která vybírá peníze, za něž se poté nakupuje vojenský materiál pro ukrajinskou armádu.

Kazetovou munici lze na nepřítele shazovat z letounů, ale rovněž ji jde odpálit z dělostřeleckých zařízení. V určité fázi letu exploduje a rozpadne se na menší nálože – těch mohou být desítky i stovky. Následně se rozptýlí v širším okolí. Jedna kazetová bomba může zasáhnout území o rozloze až pěti fotbalových hřišť.

Zbraň může Ukrajincům během probíhajícího letního protiútoku výrazně pomoci, a to při překonávání ruských valů utvořených z gigantických minových polí i při likvidaci živé ruské síly či středně pancéřovaných cílů.

Proč je kazetová munice tak kritizovaná? Problém je v tom, že některé z nábojů po dopadu na zem nevybuchnou a i dlouho po případném konci války mohou představovat nebezpečí pro civilisty. USA nicméně tvrdí, že podíl nevybuchlých menších náloží v jimi poskytnutých granátech bude menší než 2,5 procenta.

Na 120 zemí světa se přidalo k úmluvě, v níž se zavazují kazetovou munici nejen nepoužívat, ale také nevyrábět a ani dál neprodávat. Spojené státy, Rusko ani Ukrajina mezi signatáři nejsou.

Tagy: