Prymula popsal výhody nosní vakcíny. Může nahradit standardní metody očkování?

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den.

Epidemiolog Prymula o povánočním počtu nakažených

Hlavní výhody takzvané nosní vakcíny proti covidu popsal ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Uvedl, že by mohla být vhodnou variantou pro děti či jedince s poruchou srážlivosti krve, a rovněž promluvil i o možnosti celkového nahrazení standardní metody očkování. Odborník rovněž načrtnul možný vývoj v otázce respiračních onemocnění na začátku nového roku.

Inhalační vakcína, jež je nazývána „nosní“ či „vdechovací“, může mít podle odborníků řadu výhod. Dokáže vyvolat silnou imunitu, lépe je na tom v otázce skladování a redukuje aplikaci za pomoci jehly, která může v mnohých pacientech vyvolávat obavy. Varianta však může být méně účinná u vysoce rizikových skupin obyvatelstva, konstatovali vědci v časopise Nature.

K TÉMATU: Větší vakcinace by lékařům pomohla, vyzývá Kubek. Odborníci se ale přou o roli protilátek

Podobně to vidí i Prymula. „Mohou být lépe aplikovány dětem. Hodí se především pro pacienty se špatnou srážlivostí krve a nedostatkem krevních destiček, jelikož i drobný vpich může způsobit komplikace,“ popsal epidemiolog v pořadu Nový den.

V Česku se o této variantě začalo mluvit nedávno. Podle Prymuly ji však čeká podobný osud jako v případě inhalační vakcíny proti chřipce. „Na trhu je již dlouhá leta a nemá očekáváné masivní rozšíření. Stejně tomu bude i v případě covidu. Tento způsob očkování tak bude jeden z mnoha a nenahradí beze zbytku jiné,“ je přesvědčen.

Epidemiolog připomněl i raketový nárůst nakažených po Vánocích. „Lidé se šli otestovat až po svátcích. Aktuálně máme na šest stovek hospitalizovaných a 55 pacientů na jednotce intenzivní péče. Dojde však k překmitu a dominantním respiračním onemocněním v lednu bude chřipka,“ představil možný scénář.

K masivnímu nárustu infikovaných covidem tak prý nedojde. „Měli jsme spíše problém před Vánoci, kdy docházelo k masivnímu kontaktu v naplněných obchodních centrech či na hromadných akcích. Žádnou vlnu neočekáváme, jelikož ta kulminovala před svátky,“ doplnil Prymula.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Většina zraněných při střelbě ve škole zůstává v nemocnici. Lékař poukázal na vliv psychiky

Tagy: