Psí suchej únor aneb uložte házení míčků na měsíc k ledu

Maximální soustředění, pohled upírající se k vaší ruce a všechny svaly napjaté, jen vyrazit. Připomíná vám to něco? Házení míčků, hraček nebo klacků psy očividně baví. Také s sebou ale nese několik rizik, na které upozorňuje akce s názvem „Psí suchej únor“.

Už třetí rok v řadě se mohou majitelé psů zapojit do suchého února pro psy, který vyhlašuje psí trenérka Radecha Spudilová. Hlavní myšlenkou je uklidit všechno, co vašemu psovi běžně hážete, do skříně a věnovat se jiným aktivitám nebo odpočinku. „Sprinty za míčkem totiž fungují podobně jako lov. Psům se uvolňují stejné hormony jako při štvaní zvěře. Pokud házíte míček často a dlouho, stresových hormonů se vyplaví zbytečně moc. To může podpořit vyšší citlivost na podněty z okolí, zhoršení bázlivosti nebo třeba sklony k agresi,“ vysvětluje Spudilová.

S tím souhlasí i veterinářka Anet Křesalová. „Nedoporučuji časté aportování jakéhokoliv předmětu, nejlépe tuto činnost omezit na krátký časový úsek nebo na cvičení, protože rozdráždění nervové soustavy může u psů působit stres. Existují výzkumy, které ukazují, že psi pak mají vyšší hodnoty kortizolu, což je stresový hormon,“ upozorňuje veterinářka a zároveň varuje před dalšími možnými následky házení pro zábavu. „Pes by neměl aportovat předměty, které se mu celé vejdou do tlamy – hrozí totiž riziko vdechnutí,“ říká Křesalová.

Zapomeňte na klacky

Problémem jsou i tolik oblíbené klacky, ze kterých se mohou odlomit třísky či větší odštěpky a zapíchnout se psovi do tlamy. Při nešťastném hodu navíc může klacek zůstat trčet do prostoru a pes se na něj může nabodnout. Takový případ se stal mimo jiné loni na Brněnsku. „Štěstí v neštěstí spočívalo v tom, že se klacek svezl po vnější straně žeber a vyhnul se tak všem životně důležitým orgánům i velkým cévám. Samozřejmě ani tak nebylo ošetření a následná léčba pro pacientku ničím extra příjemným,“ uvádí veterinářka Lucie Urbanová.

Kromě vdechnutí či poranění o různé předměty hrozí psům při častém aportu i problémy s klouby. „Je samozřejmě fajn psovi házet míček, unavíte ho psychicky i fyzicky. Jenže 3 hodiny házení míčků už je problém, protože dochází k velmi intenzivním rotacím kloubů, dobržďování a to je samozřejmě masivní zátěž,“ upozorňuje veterinář a ortoped Roman Skala. Problém může nastat zvláště u štěňat, u kterých odborníci doporučují intenzivnější pohybovou aktivitu až od 10 měsíců.

Ať už jste zastáncem házení míčků nebo jiných hraček, měli byste vědět, jak poskytnout svému psovi první pomoc v případě, že se zraní či dojde k přehřátí. I to se totiž může při aportech stát – zvlášť, když se jedná o aporty do vody během horkých letních dnů. V současné době jsou dostupné jak kurzy první pomoci pro psy, tak mobilní aplikace, které vám v krizové situaci pomohou a spojí vás s nejbližší veterinární klinikou či zvířecí záchrankou.

Tagy:
pes pohyb hormon veterinární lékař aport