Psychologický rozbor Putina: Muž s mindráky z dětství i agresor zahleděný do sebe

Ruský prezident Vladimir Putin

Putinův psychologický profil

Kdo je Vladimir Putin – muž, který de facto vládne Rusku posledních dvacet let? Odborníci o něm mluví jako o zakomplexovaném člověku, který je přesvědčen, že je všemohoucí. Někteří historici jsou ještě dál, původ Putinova chování přičítají jeho problémům z dětských let.

„Otloukánek, který si léčí své mindráky a chce se prezentovat jako nadsamec,“ tak Putina popsal historik Alexej Kelin. Psychiatrička Džamila Stehlíková pak vidí v současné válce způsob, kterým si Putin řeší své komplexy.

„Cítí se být Západem přehlížen a Ukrajinu vnímá jako zhrzený milenec, kterému utekla milenka, protože nevěří, že občané by si mohli vybrat svobodu,“ uvedla Stehlíková ve vysílání CNN Prima NEWS.

Putinova bývalá učitelka pro média uvedla, že když Putin ve 14 letech zlomil jednomu ze svých spolužáků nohu, omlouval své jednání slovy, že „někdo rozumí jen násilí“. Sám Putin se rád prezentuje jako milovník bojových sportů. V roce 2015 prohlásil, že si z mládí odnesl jednu životní lekci: „Pokud je boj nevyhnutelný, musíte udeřit první.“

Stehlíková se nerozpakovala Putina označit přízvisky jako sériový vrah nebo diktátor. „Diktátor, který nemá v okolí jediného člověka, kdo by mu odporoval,“ sdělila s tím, že jeho moc ho odpoutává od reality.

Když se s Putinem setkal v roce 2006 Lubomír Zaorálek mezi čtyřma očima, měl dojem, že ho Putin vůbec neposlouchá. „Že ho moc nezajímá, co mu říkáte, že vám nutí svůj postoj,“ sdělil bývalý ministr zahraničních věcí.

Putin působil 15 let v sovětské tajné službě KGB. V roce 98 stanul v čele její nástupkyně – FSB. „Je typickým produktem ruské KGB, která rozeštvávala svět mnohá desetiletí, a přestože bojovala proti Západu, tak Západ si asi dostatečně neuvědomuje, co to bylo za organizaci a kdo byli její členové. Kdyby si to Západ uvědomoval, podobně jako si to uvědomují postkomunistické země, tak by s Putinem nejednal takhle v rukavičkách,“ sdělil Padevět.

V roce 1999 se Putin vložil do druhé čečenské války, která skončila podle odhadů smrtí mnoha tisíců obyvatel. Krátce nato se stal i prezidentem Ruské federace a tento úřad zastává s krátkou přestávkou až doteď.

Tagy: