Pušku, trezory a munici do každé školy. Masakr v Uvalde donutil šerifa jednat

Policista klečí u pietního místa za oběti masakru na texaské základní škole v Uvalde

Unikl videozáznam ze školy v americkém Uvalde

Jsou to více než tři měsíce, co 18letý střelec zabil v americkém Uvalde 19 žáků a dvě učitelky. Šerif okresu Madison Buddy Harwood nyní přišel s razantním opatřením, jak případné další útočníky zastavit. V šesti vzdělávacích zařízeních budou umístěny pušky AR-15 a trezory s municí.

„Podařilo se nám umístit pušku AR-15 a trezor do všech našich škol v okrese. Pořídili jsme nástroje pro otevírání bezpečnostních dveří, v trezorech máme náhradní zásobníky s municí,“ citoval Harwooda web Daily Mail.

Zmíněné nástroje jsou určeny k prolomení automaticky zamykaných dveří instalovaných ve školách, které lze otevřít pouze zevnitř. To může vést k uvěznění dětí a učitelů v místnosti s útočníkem.

Harwoodův úřad k těmto kroku přistoupil poté, co vyšetřování masakru v Uvalde označilo za klíčové nedostatky špatné rozhodování policie a nedostatečný výcvik personálu v situacích, kdy se jedná o aktivního střelce.

„Policisté nechali útočníka v budově velmi dlouho, proto mohl zranit a zabít tolik dětí. Chci se jen ujistit, že moji zástupci jsou připraveni pro případ, že by k něčemu podobnému došlo,“ řekl šerif Harwood listu Asheville Citizen-Times.

Nemusí čekat na hasiče

K útoku došlo 24. května v 11:33. Plně vyzbrojení policisté i se štíty byli na místě prokazatelně před dvanáctou hodinou, zasáhli ale až ve 12:50. Osmnáctiletý Salvador Ramos zatím vystřílel téměř celou třídu, měl na to téměř hodinu a půl.

„Je to ostuda, byla tam stovka policistů a dítě jsem si musela zachránit sama,“ vzpomínala matka zesnulé školačky Angeli Gomezová. A o zklamání mluví i další rodiče. „Šéf policie Pete Arredondo zklamal naše děti, učitele, celé naše město,“ prohlásil otec jednoho z dětí Brent Cross.

Teď by školy měly být připravenější. „Hlavní důvod, proč jsme do trezorů umístili nástroje, je, že když se někdo zabarikáduje ve dveřích, nebudeme muset čekat na příjezd hasičů,“ podotkl Harwood. „Doufejme ale, že to nikdy nebudeme potřebovat,“ dodal. Členové jeho úřadu už uspořádali v létě dvě školení pro zástupce škol.

Tagy: