Putin je jako mafián, nikdo z okolí mu neřekne: Vladimire, nedaří se nám, míní psycholog

Putin nedávno zintenzivnil zásahy proti médiím a jednotlivcům, kteří se nepodřizují ruské straně ve válce.

Zprávy o tom, že Putin regulérně zešílel, nejsou pravděpodobně založené na pravdě, ale takto vyslaná informace se hodí mnoha stranám, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský psycholog Daniel Štrobl. „Nemám nejmenší důvod si myslet, že tento člověk zešílel. To ani nejde. To byste museli zažít příšernou osobní katastrofu, nebo by se musely dostavit důsledky abnormálního pití alkoholu, což není jeho případ,“ poznamenal.

Vzhledem k tomu, co ruská armáda páchá na Ukrajině, se dost často opakuje teze, že její vůdce – Vladimir Putin – se stal i z odborného hlediska ryzím šílencem.

„Neznám jeho duševní stav. Ale teorie o tom, že zločinný vůdce je šílenec, se v minulosti opakovaně objevovala,“ uvedl Štorbl. „A vždy tato zpráva má jakýsi důvod. Přinejmenším třem skupinám se hodí do budoucna nebo i teď přesvědčovat o tom okolí.“

První jsou ti, kteří mají v Rusku moc. „Kdyby se jim podařilo přesvědčit další část Rusů, že Putin zešílel, byl by to důvod pro palácový převrat. Druhou skupinou jsou samotní Rusové. Oni pak můžou být z obliga, kdy jen řeknou: ‚Náš náčelník je šílenec.‘ A na třetí skupinu se často zapomíná. Jde o ty evropské i světové politiky, kteří se s Putinem v minulosti zapletli a nyní čelí kritice. A pro ně je to také výhodné tvrdit, že tehdy to byl korektní člověk, dnes už tam sedí blázen. Tím by se mohli zbavit odpovědnosti za to, co Putin nyní dělá na základě toho, co mu v minulosti umožnili,“ pokračoval vojenský psycholog.

Poznamenal také, že neví, do jaké míry se konkrétně Putin podílí na tom, že se bombardují porodnice a ostřelují jaderné elektrárny. „Nemám nejmenší důvod si myslet, že tento člověk zešílel. To ani nejde. To byste museli zažít příšernou osobní katastrofu, nebo důsledky abnormálního pití alkoholu, což není jeho případ.“

Zároveň Štorbl dodal, že i když ruský prezident nezešílel, jeho psychika teď prochází náročným testem. „Je pod obrovským tlakem. Zažívá velký stres a nemůže nikomu věřit. A pokud nikomu nevěříte, tak se logicky bojíte.“

Vedoucí centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity Praha Oldřich Bureš ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že už delší dobu lze u Putina sledovat ústup z pozice vitálního a silného vůdce, který například zvládne dávat v hokejovém zápase osm branek nebo z letadla hasit lesní požáry. Vzhledem k tomu, že mu letos bude 70 let, se není čemu divit, ovšem evidentně Putinův zdravotní stav není nejlepší, mluví se třeba i o oteklém obličeji.

„Neviděli jsme videa jako v minulosti, kdy jezdil na koni a chytal ryby. Je to v kontrastu s tím neohroženým a všemocným vůdcem,“ řekl Bureš.

Nelze říct pravdu, aniž byste riskovali život

Řeč se v debatě na CNN Prima NEWS stočila také k tomu, že konflikt na Ukrajině je z velké části takzvanou hybridní válkou. Štrobl konstatoval, že se musí přistupovat velmi opatrně k informacím typu „Putin se nebude bát použít nukleární zbraně“.

„Vždy, když zachytíme podobnou informaci, bychom si měli říct, komu měla posloužit. Nemůže vyvolat nic jiného než strach a obavu. K těmto informacím z jednoho zdroje ‚jedna paní povídala‘ bychom se měli stavět opatrně. Dál je analyzovat, ale rozhodně bychom podle nich neměli konat,“ řekl Štrobl.

Součástí informační války jsou podle Bureše i oznámení, že za Ukrajinu vyrazil bojovat elitní kanadský odstřelovač Wali schopný trefit cíl na 3,5 kilometru nebo naopak za druhou stranu obávaný čečenský řezník Ramzan Kadyrov: „Je to součást hybridní války kvůli reputaci, kterou ti lidé mají. Má to vyvolat strach, zastrašit nepřítele. A zároveň informovat, kdo se chce na danou stranu přidat.“

Dost se také spekuluje o tom, jakou porci objektivních informací o dění dostává od svého okolí Putin. „Dost bych pochyboval o tom, že by se dozvídal celou pravdu,“ řekl Štorbl. „Vladimir Putin se v sociálně-psychologické rovině podobá mafiánským bossům. Nelze mu říct pravdu, aniž byste riskovali život. Lidé se intuitivně cenzurují, nemusí mu říkat lži, ale situaci formulují v takové formě, že má pocit, že vše probíhá, jak má. Když děsíte své okolí čistkami, neumím si představit nikoho, kdo by mu řekl: ‚Vladimire, prohráváme. Nedaří se nám, vrátil jsi Rusko o 50 let zpátky.‘“

„Různí analytici upozorňují, že se Putin už delší dobu izoloval, což přispívá k tomu, že se ocitá v argumentační smyčce – ve své vlastní realitě,“ dodal k tomu Bureš.

Tagy: