Rakušan: S Monastyrským jsem měl osobní vztah. Byl otec dvou dětí, při náletech zachoval klid

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) měl ke svému zesnulému protějšku z Ukrajiny Denysu Monastyrskému dle svých slov velmi osobní vztah. Pro CNN Prima NEWS popsal, jak si s ukrajinským ministrem rozuměl a že s ním trávil čas i nad rámec protokolu. Zmínil i mimořádný klid Monastyrského, který fungoval i v těch nejtěžších situacích. Například když uklidňoval zahraniční delegaci při jednom z mnoha ruských náletů na Kyjev. Monastyrskyj zemřel ve středu ráno při pádu vrtulníku. Ukrajinské úřady příčinu vyšetřují.

Rakušan potvrdil, že měl se zemřelým ukrajinským ministrem vnitra nadstandardní vztah. „Bylo to dáno tím, že jsme od začátku ukrajinské krize velmi blízce spolupracovali. I díky ukrajinské straně příchod uprchlíků proběhl hladce,“ řekl pro CNN Prima NEWS šéf resortu vnitra. Poznamenal, že zprvu jednání probíhala on-line formou, ale později Monastyrského pozval do Prahy.

Ukrajinský ministr v červenci skutečně dorazil do Česka, když jej Rakušan pozval na neformální setkání ministrů vnitra při příležitosti českého předsednictví v Radě EU. „Strávil tady vlastně poprvé mimo válku dva příjemné dny, kdy jsme měli možnost i nějakých osobnějších hovorů při společenské večeři,“ sdělil redakci český ministr. Monastyrskyj v Praze mimo jiné na Letné zahájil výstavu ruské vojenské výzbroje, kterou Ukrajinci ve válce zneškodnili.

Později se role politiků vyměnily, a to když Rakušan zamířil společně s dalšími českými ministry do Kyjeva. „Při naší návštěvě Ukrajiny, kde jsme potom jako ministři měli separátní program, byl pro mě on tím průvodcem a tam jsme spolu zcela mimo protokol strávili několik hodin velmi osobním hovorem. Je třeba připomenout, že kromě toho, že to byl ministr vnitra, tak to byl také manžel a otec dvou dětí. O to je to smutnější,“ doplnil pro CNN Prima NEWS Rakušan.

Svůj ukrajinský protějšek popsal jako velmi klidného a vyrovnaného muže, který byl navíc organizačně velmi silný. „Ve chvíli, kdy byl na Kyjev veden nálet, tak on zachovával klid, všechny uklidňoval a tak se choval i ve své práci,“ připomněl jednu z historek na zesnulého Monastyrského.

Smrt klíčového muže Zelenského

Rakušan zároveň poznamenal, že Monastyrskyj patřil mezi nejdůležitější postavy ukrajinské administrativy v době války. „Je to určitě veliký otřes, protože jak jsem stačil pochopit, tak ve vnitroukrajinských vztazích skutečně patřil do okruhu úplně nejbližších spolupracovníků prezidenta Volodymyra Zelenského,“ dodal předseda hnutí STAN s tím, že právě Monastyrskyj, ministr obrany Oleksij Reznikov a jen několik dalších lidí řídilo válečnou logistiku Ukrajiny.

„On mi vyprávěl, že jeho působnost se velmi změnila, protože ministerstvo vnitra se v průběhu války dost přiblížilo agendě ministerstva obrany. I policisté vykonávali činnosti, které jsou často vykonávány s obranou země,“ řekl pro CNN Prima NEWS Rakušan. Ten poukázal i na to, že on i Monastyrskyj měli společné to, že ani jeden nepřišel na vnitro z policejní či hasičské struktury. Rakušan je mimo svět politiky středoškolským pedagogem, Monastyrskyj byl právník.

Smrt Monastyrského a jeho nejbližších spolupracovníků podle Rakušana bude pro Ukrajince a tamní ministerstvo vnitra nepochybně silným otřesem. „Ale jak jsem stačil při návštěvě úřadu poznat a vidět, tak mi přišlo, že pan ministr měl ty procesy velmi dobře nastavené a pod kontrolou,“ komentoval dále Rakušan. „Ale obrovská přidaná hodnota Denyse byla ta, že měl skutečně osobní kontakty napříč Evropskou unií, s ministry vnitra a politiky, a samozřejmě, že osobní vazby hrály velmi důležitou roli při organizaci nejrůznějšího typu pomoci Ukrajině,“ dodal šéf českého resortu vnitra

Smutní i eurokomisařka

Úctu zemřelému politikovi vyjádřila i eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová. „Denys je skutečným ukrajinským hrdinou. Během posledního roku šel příkladem svojí odvahou a stoickým klidem,“ napsala eurokomisařka s tím, že Monastyrskyj „byl její přítel“.

Monastyrskyj se ministrem vnitra Ukrajiny stal v létě 2021, ačkoliv neměl politické zkušenosti. Měl za sebou právnické vzdělání a v době, kdy Zelenskyj kandidoval v roce 2019 na prezidenta, byl právním poradcem jeho týmu.

Coby nominant strany Sluha národa, se kterou Zelenskyj přišel, byl však dle BBC nekonvenční ministr, který decentralizoval moc na svém resortu. Snažil se jednotlivým složkám poskytovat co nejvíce samostatnosti.

V rozhovoru pro list The Washington Post pronesl, že to byl právě on, kdo v noci 24. února sdělil prezidentovi Zelenskému, že ruská vojska zahájila invazi do jejich země. Zemřelý ministr po sobě zanechal dvě malé děti, bylo mu 42 let.

Tagy:
válka Ukrajina Vít Rakušan ministr vnitra CNN Prima NEWS Starostové a nezávislí Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ministerstvo vnitra České republiky ruská invaze na Ukrajinu Rusko-ukrajinská krize (2021–2022)