Jak dostat zprávy o hrůzách na Ukrajině k Rusům? Lidé využívají recenze v mapách

Jak Rusko informuje o situaci na Ukrajině? Poodhalil reportér CNN v Moskvě

Na Google Maps se u některých populárních míst v Rusku začaly objevovat protiruské komentáře a fotografie ukazující invazi proti Ukrajině. Autoři těchto příspěvků se snaží Rusy informovat o tom, co se v jejich zemi ve skutečnosti děje. Zprávy v Rusku totiž procházejí kontrolou. Tamní cenzurní úřad Roskomnadzor například pod hrozbou milionových pokut zakázal o situaci na Ukrajině informovat jako o válce nebo invazi.

Na sociálních sítích se objevil návod, jak fotky a aktuální informace na Google Maps sdílet. „Na mapách Googlu vyberte populární místa v ruských městech. Zanechávejte komentáře popisující ruské válečné zločiny a zvěrstva nebo oběti. Přikládejte obrázky,“ apeloval jeden z uživatelů Twitteru s tím, že ostatní prosí o sdílení.

Americká společnost Google už v pondělí potvrdila, že na Ukrajině dočasně vypnula některé nástroje aplikace Google Maps. Společnost uvedla, že toto opatření přijala v zájmu bezpečnosti místních komunit po konzultaci se svými zdroji včetně regionálních úřadů.

Technologický gigant vypnul funkce poskytující informace o časové vytíženosti dopravních tepen, firem a služeb. Řidičům, kteří v této oblasti používají navigaci, ale zůstávají k dispozici některé živé dopravní informace.

Ukrajina rekrutuje hackery

Na internetové služby a sociální sítě se v současné době zaměřují také výzkumníci, aby zjistili, jaké aktivity se kolem války odehrávají v on-line světě i mimo něj. Například profesor Jeffrey Lewis z Institutu pro mezinárodní studia v Middlebury uvedl, že mu aplikace Google Maps pomohla sledovat „dopravní zácpu“, která byla ve skutečnosti pohybem ruských jednotek směrem k hranicím několik hodin předtím, než Putin oznámil útok na Ukrajinu.

Ukrajina už před začátkem ruské invaze čelila častým kybernetickým útokům na webové stránky svých úřadů, bank či jiných institucí. Ve čtvrtek, tedy krátce po vypuknutí války, začala proto ve velkém rekrutovat hackery. Ukrajinská administrativa také požádala počítačové experty ze Západu, aby se jakkoliv snažili narušit kybernetický prostor Ruska.

Už v noci ze čtvrtka na pátek se stal terčem kybernetického útoku web ruské státní televize RT (dříve Russia Today). Na chvíli kompletně vypadl z provozu. K útoku se přihlásila známá hackerská skupina Anonymous, která stála i za dalšími výpadky ruských státních webů i webového zpravodajství.

Tagy: