Pospíšil: Kalousek by měl za TOP 09 kandidovat. Sloučení s ODS by odradilo liberální voliče

Miroslav Kalousek by se měl angažovat především v rámci TOP 09 a v příštích parlamentních volbách za tuto stranu kandidovat. Sloučení s ODS by pro TOP 09 nebylo výhodné. Výroky ministra vnitra Víta Rakušana ohledně migračního paktu jsou překvapivé. Nejen o tom v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluvil europoslanec za TOP 09 a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Nedávno se o TOP 09 mluvilo v souvislosti s nepovedenou výměnou ministryně Heleny Langšádlové za bývalého rektora Univerzity v Opavě Pavla Tuleju, který se kvůli pochybnostem ohledně svých vědeckých prací kandidatury nakonec vzdal. Považujete to za selhání předsedkyně Pekarové Adamové?
Výměna ministryně pro vědu a výzkum nebyla podle mě úplně nejšťastnější, ale na tom se asi všichni shodneme. Nový ministr Marek Ženíšek má velké zkušenosti jak z vládní administrativy, tak z parlamentní politiky. Bude podle mého názoru schopen dokončit projekty, které začala Helena Langšádlová. Bylo by totiž škoda, aby tyto projekty kvůli odvolání ministryně spadly pod stůl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Písničkář Jaroslav Hutka: Nohavica mi měl dát po hubě. Největším problémem je ODS, je to strana na odpis

Sdílíte podobný názor jako vaše předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, že by měl z vlády odejít ministr školství Mikuláš Bek (STAN)?
Myslím si, že paní předsedkyně má určitě právo chtít nějaké změny ve vládě. Já osobně bych ale preferoval, kdybych byl na jejím místě, to koaličnímu partnerovi spíše sdělit osobně při jednání, než abych posílal vzkazy přes média. A to i přesto, že určitá míra kritiky práce ministra Beka by klidně mohla být oprávněná.

Miroslav Kalousek nevylučuje, že založí novou politickou stranu. Víte o tom více?
Nemám o tom bližší informace. Stále ale doufám, že se Miroslav Kalousek bude angažovat v rámci TOP 09. V příštích parlamentních volbách by bylo podle mého názoru logické, kdyby za nás kandidoval. Bylo by škoda, kdyby kandidoval proti nám.

Jiří Pospíšil (48)
Jako člen ODS byl ministrem spravedlnosti ve vládě Mirka Topolánka a Petra Nečase. V roce 2014 přestoupil do TOP 09 za níž byl poslancem v Evropském parlamentu. Působil také jako předseda správní rady Museum Kampa - Nadana Jana a Medy Mládkových.

Myslím si, že splynutím stran by nastal odliv liberálních středopravicových voličů. Proto tvrdím, že TOP 09 by měla nadále zůstat samostatnou stranou, která je ale součástí koalice Spolu.

Proti tomu by se ale stavěli vaši partneři v rámci Spolu, tedy ODS a KDU-ČSL. Jak vůbec vidíte budoucnost koalice Spolu? Neměla by TOP 09 vzhledem ke svým nízkým volebním preferencím splynout s ODS v jednu stranu?
Nevidím žádnou výhodu, kterou by splynutí obou stran momentálně přinášelo. TOP 09 oslovuje více liberální a proevropsky smýšlející voliče. Přes velkou programovou blízkost se strany liší v přístupu k některým důležitým tématům jako jsou například sňatky homosexuálů, ochrana zvířat, celkový vztah k Evropské unii a k euru. Myslím si, že splynutím stran by nastal odliv právě této části liberálních středopravicových voličů. Proto tvrdím, že TOP 09 by měla nadále zůstat samostatnou stranou, která je ale součástí koalice Spolu.

Příští českou eurokomisařkou by se mohla stát Danuše Nerudová. Má podle vás na to?
Politika je řemeslo jako každé jiné a k jeho výkonu je potřeba mít určité zkušenosti. Paní Danuše Nerudová je mediálně mimořádně zdatná. Jaká by ale byla eurokomisařka, nedokážu odhadnout, protože dosud žádnou politickou funkci nezastávala.

V jejím případě existují pochyby, že by vzhledem k nepříliš významné politické minulosti nemusela dostat silné portfolio. Neměla by česká vláda na eurokomisaře navrhnout přece jen „silnější váhu“?
Ano, obecně platí teze, že silné portfolio si rozdělují silné členské státy, které nabídnou kvalitní a zkušené politické osobnosti. Nemyslím to ve zlém, ale politická zkušenost je to, co paní Nerudové trochu chybí. Uvidíme tedy, zda ji vláda nakonec navrhne anebo zvolí jiného zkušenějšího kandidáta. Opakuji, výběr kandidáta na post eurokomisaře je plně v kompetenci celé vlády. Připadá mi podivné, pokud by ho měla vybírat pouze jedna vládní politická strana a ostatní vládní strany by k tomu měly mlčet.

V letošních evropských volbách se rýsuje politický otřes. Čeká se volební vzestup populistů. Průzkumy naznačují, že antievropské a populistické strany by mohly vyhrát hned v devíti zemích sedmadvacítky. V řadě dalších podle všeho skončí na druhém či třetím místě. Pokud by se tak stalo, jak by se podle vás změnila Evropa? Co by to znamenalo?
Je otázka, zda populistické a extremistické strany posílí v Evropském parlamentu do té míry, že budou schopny ovlivňovat podobu evropské legislativy. To znamená, že získají v Evropském parlamentu většinu. Zatím to tak ale nevypadá. Pokud si v něm většinu udrží demokratické frakce evropských lidovců, liberálů a sociálních demokratů, tak jako tomu je doposud, pak populisté nebudou mít velký vliv na rozhodování Evropského parlamentu. Počkejme si však na reálný výsledek voleb.

Euroskeptiků přibývá i v Česku. Čím to podle vás je? Co EU udělala špatně, že se její vnímání mezi občany napříč Evropou zhoršuje?
Nemám pocit, že by euroskeptiků v Česku výrazně přibývalo. Obecně je pravda, že část Čechů je k EU zdrženlivější, ale nemyslím si, že existuje reálná hrozba Czechxitu. Ptáte-li se na důvody, asi to není na jednu odpověď. Takže pouze jeden příklad: Myslím si, že v případě prosazování některých právních předpisů by měla být EU zdrženlivější, například v případě Green Dealu nebo migračního paktu.

Nepodrývá důvěru v EU i její selektivní přístup ke státům podle toho, kdo je v jejich čele – viz Polsko, Maďarsko. Má unie ovlivňovat voliče v jednotlivých státech ve stylu, pokud zvolíte Viktora Orbána, stopneme vám dotace? Navenek to tak vypadá…
Takhle to ale opravdu není. Nevytvářejme pocit, že „Evropa trestá Orbána“. Maďarsko není černou ovcí proto, že má v čele Orbána, ale proto, jakou politiku Orbán prosazuje. Příkladem budiž to, že je dnes Putinovým trojským koněm v EU, a to je v rozporu jak s evropskými zájmy, tak třeba s národními zájmy České republiky. Evropa zkrátka zcela odůvodněně vystupuje proti Orbánově politice, která je proputinovská, proruská a v některých případech porušuje samotné principy fungování EU.

Mělo by být v důležitých otázkách nahrazeno právo veta kvalifikovanou většinou, jak po tom v Česku volají například Piráti?
Nezastávám stejný názor jako Piráti, nejsem pro posilování kvalifikované většiny. Především ale podle mě není takováto změna vůbec na stole, zatím se o tom vede pouze akademická debata.

Výroky pana ministra Rakušana mě překvapily. V létě tvrdil, že v migračním paktu je přímo jasná česká výjimka, nicméně nic takového pakt neobsahuje.

Jak hodnotíte schválený migrační pakt, který na české politické scéně vyvolal rozruch? Ministr vnitra Vít Rakušan si dohodu s jistými výhradami pochvaluje a tvrdí, že když Česko přijalo velké množství uprchlíků z Ukrajiny, bude mít výjimku a solidární poplatek se ho týkat nebude. Podle jiných politiků ale žádná speciální výjimka neexistuje….
Výroky pana ministra mě překvapily. V létě tvrdil, že v migračním paktu je přímo jasná česká výjimka, nicméně nic takového pakt neobsahuje. Obsahuje pouze obecný mechanismus, jak být od povinné solidarity osvobozen. Nicméně ten mechanismus je obecný, nenárokový a musí o něm rozhodnout Evropská komise a Evropská rada. Nechám tedy na čtenáři, aby zhodnotil, zda ministr mluvil pravdu či ne.

Jaký je tedy váš názor na migrační pakt, který schválila EU?
Svůj postoj k otázce migračního paktu jsem vyjádřil tím, že z deseti nařízení, které migraci upravují, jsem podpořil pouze tři. Podpořil jsem nařízení, která mají vést k efektivnější identifikaci migrantů na hranicích a k lepší kontrole vnější hranice. Nařízení, která upravují povinnou solidaritu mezi státy, jsem nepodpořil. Myslím si, že Evropa by neměla řešit přerozdělování uprchlíků mezi sebou, ale spíše to, jak obecně lépe hlídat vnější hranice EU, identifikovat příchozí migranty a vylepšit návratovou politiku. Jen tak lze totiž zamezit přílivu dalších statisíců neidentifikovatelných migrantů do Evropy. Aktuální situace například v Německu ukazuje, že zvláště zástupci muslimské komunity jen velmi obtížně přijímají naše evropské hodnoty a mohou se tak v budoucnu stát problémem pro některé západoevropské státy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co přináší migrační pakt, který schválila EU?

Tagy: