Rozlučka se svobodou v Praze skončila smrtí: Rodina velšského turisty kritizuje české úřady

Potyčka v centru Prahy

Britská média zveřejnila totožnost muže, který zemřel po napadení v Praze

Rodina Velšana Davida Richardse, který zemřel v nemocnici po útoku lahví vodky během potyčky na Národní třídě, uvedla pro web WalesOnline, že se k ní pražští úředníci chovali neomaleně. Richards přijel do Prahy kvůli rozlučce se svobodou svého přítele. Zanechal po sobě tři malé děti.

„V deset večer nám Nathan (přítel oběti – pozn. red.) volal, co se Davidovi stalo, a že musíme co nejdřív přiletět, protože je v kritickém stavu,“ sdělili členové rodiny webu WalesOnline.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická smrt hvězdy televizní show známé i v Česku. Eduardo Xol zemřel po útoku nožem

Když dorazili do Prahy, doufali, že se jednatřicetiletý David zotaví. Následující den ho však lékaři odpojili od přístrojů. Zůstala po něm partnerka Joly a tři děti: čtyřletá Aurora, dvouletý Bear a roční Vienna.

„David byl člověk se lvím srdcem, nesmírně rodinně založený, zábavný a vždy plný energie. Byl tmelem rodiny,“ uvedli jeho blízcí.

Rodina zesnulého také vyjádřila zklamání nad jednáním českých úřadů. Pro WalesOnline členové rodiny popsali tuto zkušenost jako „otřesnou”. „Chovali se k nám opravdu stroze, neomaleně a nebyli příliš nápomocní,” poznamenali příbuzní, z nichž někteří zůstali v Praze, aby vyřídili formality spojené s úmrtním listem.

Richards pocházel z Jižního Walesu a do Prahy zavítal spolu se svými přáteli na rozlučku se svobodou. Během prvního večera se však zapojil do rozhovoru s jinou skupinou turistů a situace se nečekaně vyostřila. Jeden z mužů ho bez varování udeřil lahví vodky do hlavy.

Následek byl fatální. „Úder byl totiž tak silný, že se poškozený okamžitě sesunul k zemi a následně bohužel v nemocnici zemřel,“ uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Policie okamžitě zadržela šestadvacetiletého útočníka. Podle vyšetřování nešlo o plánovaný útok, ale o násilný incident, který se odehrál náhle a bez zjevné příčiny. Útočník čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví a může být odsouzen až na 16 let vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brutální útok mladého Ukrajince v nemocnici v Litoměřicích. Soud vyslechl svědky činu

Tagy:
útok smrt rodina násilí Wales úřady cizinec Česko Praha trestná činnost vražda trestná činnost, právo a spravedlnost David Richards láhev vodky