Ruská auta se vrací do sovětských časů. Kvůli sankcím nebudou mít airbagy ani pásy

Ruská automobilka AvtoVAZ obnoví výrobu auta Lada Granta.

Dopady sankcí na Rusko

Západní sankce dopadají i na ruský automobilový průmysl. Ruská automobilka AvtoVAZ už ve středu obnoví výrobu auta Lada Granta. Vůz – jehož opětovné zařazení do výroby má být odpovědí na odchod Renaultu z ruského trhu – bude ale vzhledem ke standardům 21. století značně zjednodušený. Nebude mít například airbagy, ABS nebo úchyty na bezpečnostní pásy. Dopad sankcí přiznávají i ruské noviny.

Ruská ekonomika se pod západními sankcemi nehroutí. Alespoň to tvrdí představitelé Moskvy. Z různých článků tamních médií je však patrné, že sankce svůj efekt mají. Třeba vládní deník Rossijskaja gazeta upozornil, že se ve středu obnoví výroba zjednodušené verze auta Lada Granta.

V čem tkví ono zjednodušení? Lada bude bez airbagů, ABS, úchytů na bezpečnostní pásy nebo elektronické kontroly stability. Vše kvůli západním sankcím. Ruské noviny to nicméně omlouvají svérázným způsobem: „Na ruských silnicích stále jezdí vozy řady Lada 5 (ještě sovětská éra) a Lada 7 (ruská éra), které nikdy žádnou z těchto vymožeností neměly.“

Ruské ministerstvo průmyslu vydalo povolení k výrobě bez základních bezpečnostních prvků i dalším automobilkám, jako je třeba Kamaz, UAZ či GAZ.

„Vidíme zhoršení ekonomiky v celé řadě odvětví. Společnosti varují, že jim docházejí zásoby náhradních dílů. Mnoho společností nasadilo své zaměstnance na částečný úvazek. Existuje reálná obava, že v letních měsících vzroste nezaměstnanost,“ konstatoval generální ředitel společnosti Macro-Advisory Chris Weafer.

Deník Moskovskij Komsomolec zase upozorňuje, že Rusové mají velký problém i v potravinové sféře. Třeba cibule zdražila od začátku roku o 80 procent a mrkev o více než 50 procent. Některé produkty z ruských obchodů zmizely úplně. A co radí šéf ruské agrární komory Dmitrij Vostrikov?

„Některé suroviny nemůžeme dovážet ze zahraničí, na jejich místě se tak objeví náhrady. To ale nesmí být pro kupujícího rozhodující. V Sovětském svazu se také za konkrétní značkou okurek nikdo nehnal. Byly buď solené, nebo nakládané. A to bylo vše,“ prohlásil. Návrat k sovětským standardům je tedy v pořádku, naznačují ruská média.

Tagy: