Zdrcující pohled z dronu: Bachmut miluje Ukrajinu, hlásá graffiti. Co zbylo z města soli?

Na záběrech Bachmutu, pořízených 13. února, byste člověka hledali marně. Vyslané drony zdokumentovaly dříve město solných a sádrovcových dolů tak, jak jej nejdelší a největší bitva na Ukrajině od začátku ruské invaze změnila – respektive zničila. Sledujícím se naskytne zdrcující pohled na pozůstatky dříve prosperujícího území. I přesto, že na snímcích nejsou žádní lidé vidět, jsou tam – schování ve sklepech, odhodlaní přežít.

Ve městě před ruskou invazí na Ukrajinu žilo zhruba 80 tisíc obyvatel. Většina se po vpádu nepřátelských vojáků rozhodla ze svého domova uprchnout, našli se však tací, kteří takovou možnost odmítli nebo jí nemohli využít. Podle informací agentury AP by ve sklepech a úkrytech mělo být až několik tisíc odvážných civilistů, kteří čelí každodennímu ostřelování.

Kolik je ve městě jednotek ukrajinské armády, nikdo netuší. Někdo však v Bachmutu je – drony zaznamenaly stopy pneumatik i bot na silnicích. Právě tyto znaky vypovídají o tom, že ve městě je stále život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové skoupili evropské ledničky. Využili je pro raketové útoky na Ukrajinu, vysvětlil expert

Během několika posledních měsíců byl Bachmut takřka srovnán se zemí. Záběry z letošního února zachycují stovky budov, které byly pro řadu Ukrajinců domovem. Nyní z nich zbyly jen obvodové stěny, mnohá patra se zhroutila do sebe. Vyslané bezpilotní stroje byly jedinými „návštěvníky“ řady objektů za několik týdnů. Operátoři vlétli například do kuchyně a nebýt poprašku sněhu a špíny, mohl by si jeden pomyslet, že v ní ještě nedávno někdo vařil.

O přítomnosti místních vypovídají také graffiti. Některá z nich zachytil dron na obvodové zdi vyhořelého obchodu. „Bachmut miluje Ukrajinu,“ stálo na ní v ukrajinštině. Vedle zničeného vchodu byla vyvedena tvář Valerije Zálužného – vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil – který prsty ukazuje gesto V: jako vítězství. „Bůh a Valerij Zalužnyj jsou s námi,“ hlásal nápis v ukrajinštině pod podobiznou.

Jak pro CNN Prima NEWS vysvětlil bezpečnostní expert Jiří Vojáček, Bachmut není tak strategický jako třeba Kyjev, Oděsa nebo Charkov. „Z hlediska aktuálního rozpoložení sil však důležitý je. Pokud by město padlo, bude mít ruská síla otevřenou cestu na Kramatorsk a další města. O Bachmut se vede největší bitva, jež se v tomto roce a za poslední měsíce odehrála,“ zdůraznil.

Tagy: