Absurdita „denacifikace“ Ukrajiny. Za Rusko ve válce bojují členové neonacistických skupin

Ruský voják u Chersonu

Válka na Ukrajině (23.5.2022 13:00)

Rusko nasadilo na takzvanou denacifikaci Ukrajiny, kterou prezident Vladimir Putin zdůvodnil vpád a rozpoutání války na území suverénního státu, vlastní neonacisty. Členové Ruské imperiální ligy a sítě Rusič, kteří bojují za Moskvu, jsou známí svým pravicově extremistickým smýšlením.

Obě skupiny se již v letech 2014 a 2015, při prvním konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem a nezákonném obsazení Krymu, postavily na stranu proruských separatistů v Donbasu, uvádí interní sedmistránkový dokument Spolkové zpravodajské služby (BND), o které informoval německý zpravodajský magazín Spiegel.

V dokumentu, který v minulých dnech získala také některá německá spolková ministerstva, experti konstatují, že spolupráce Moskvy s těmito skupinami „činí zdánlivý důvod k válce, takzvanou denacifikaci Ukrajiny, absurdním“.

Podle Spiegelu neexistují přesné údaje o celkovém počtu podezřelých pravicově extremistických bojovníků na ruské straně, ale informace o skupinách a jednotkách jsou uvedeny v dokumentu BND.

Pro důvěryhodnost zpravodajských informací hovoří fakt, že skupiny a jednotky jsou přesně pojmenované. Podle dokumentu do bojů již zasáhla Ruská imperiální legie, polovojenská odnož pravicově extremistického Ruského imperiálního hnutí.

Vůdce legie Denis Garijev, který již v letech 2014 a 2015 bojoval na straně Ruska na ukrajinském Donbasu, napsal pouhý den po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 na sociální síť Telegram: „Bezpochyby jsme pro likvidaci separatistického útvaru Ukrajina.“ Uvedl to německý televizní kanál NTV na svých internetových stránkách.

BND dále oznámila, že Garijevův zástupce byl zabit v bojích na Ukrajině. Sám Garijev měl být zraněný během leteckého zásahu, nejméně dva další pravicoví extremisté byli zraněni vážně.

Členové Ruské imperiální legie, převážně lidé s vojenskou zkušeností nebo polovojenským výcvikem, byli naverbováni pro válečnou misi na Ukrajině jen několik týdnů po zahájení války.

Podle BND však není jasné, „zda toto rozhodnutí bylo učiněno na žádost ruského vedení nebo po konzultaci s ním“. Členové skupiny Rusič se prý účastní bojových operací nejpozději od začátku dubna, uvedl Spiegel.

Pravicoví extrémisté za Putina

Kromě toho vláda v Moskvě pod vedením Vladimira Putina využívá pro své účely i „pravicově extremistickou osobu“, tvrdí ve zprávě zahraniční sekce německé rozvědky.

Putin při zahájení války oznámil, že na Ukrajině bojuje proti neonacistům. Na mysli měl zřejmě i bojovníky batalionu Azov, kteří byli ještě před několika dny obklíčeni ruskou armádou v přístavním městě Mariupol a poté se vzdali. Dobrovolnický prapor je obviňován, že byl na začátku konfliktu v roce 2014 založen neonacisty a nacionalisty. O jeho historii se dozvíte více ZDE.

Tagy: