Rusové v Černobylu nevědí, co dělají. Drží pracovníky elektrárny v otřesných podmínkách

Pracovník černobylské elektrárny kontroluje úroveň radiace v barelech s radioaktivním odpadem.

Vývoj bojů na Ukrajině: Ruské jednotky ostřelují rezidenční oblasti v Kyjevě

Ruští vojáci, kteří obsadili černobylskou jadernou elektrárnu, nemají sebemenší ponětí o bezpečnostních protokolech. Uvedla to dcera jednoho z pracovníků, kteří jsou v areálu drženi jako rukojmí. Ačkoliv jde o nefunkční elektrárnu, vyžaduje neustálou technickou údržbu, Rusové tak všechny vystavují nebezpečí, sdělila televizní stanici Fox News. Samotní zaměstnanci Černobylu jsou podle ní drženi v zoufalých podmínkách.

Místo nejhorší jaderné katastrofy v historii bylo cílem ruské armády od začátku invaze na Ukrajinu, padlo hned první den útoku. Od té doby na místě hlídkují ozbrojení ruští vojáci, kteří zároveň drží zhruba 200 zaměstnanců elektrárny jako rukojmí. Ti musí za nezáviděníhodné situace pracovat 12hodinové směny.

Dcera jednoho z nich, Natalia Ruemmeleová, upozornila média na zoufalé podmínky, se kterými se zaměstnanci černobylské elektrárny potýkají již druhý týden. V areálu chybí spolehlivý zdroj tepla, nocleh a nyní dochází i jídlo.

„Jednou denně dostanou malou porci ovesné kaše. Když mají štěstí, tak i trochu chleba. V podstatě tam lidé hladoví,“ popsala podle britského webu Metro. Mezi rukojmími je i 63letý otec Natalie, který trpí zdravotními problémy. Nemá ale přístup ke svým lékům a na vytvoření bezpečného koridoru pro výměnu černobylského personálu se stále marně čeká.

„Je tam směna, která je ochotná to převzít, ale zasekla se ve Slavutyči. Nikdo jim nedokázal zaručit klid zbraní, aby se mohli dostat do elektrárny,“ pokračovala Ruemmeleová. Přestože byl Černobyl vyřazen z provozu, nikdy nebyl zcela opuštěn a vyžaduje neustálý technický dozor.

Zařízení aktuálně funguje na záložních generátorech, protože jej ruské ostřelování odřízlo od elektrické sítě. Ačkoliv podle expertů nehrozí žádná bezprostřední jaderná katastrofa, Černobyl v rukou nezkušených ruských okupantů by mohl znamenat velké nebezpečí. „Elektrárna je v podstatě v držení lidí, kteří nemají ponětí o protokolech jaderné bezpečnosti,“ konstatovala.

Moskva chystá falešný teroristický útok, tvrdí rozvědka

Ruské síly se mezitím podle ukrajinské vojenské rozvědky snaží vyrobit falešné důkazy, které mají imitovat účast ukrajinské armády na černobylské havárii. „U letiště Antonov v Hostomelu byly spatřeny ruské chladírenské vozy, které sbíraly těla mrtvých ukrajinských obránců. Existuje možnost, že budou vydávána za zabité sabotéry v černobylské zóně,“ uvedla ukrajinská tajná služba.

Rusko podle ní nedosáhlo kýženého výsledku pozemní vojenskou operací ani přímými vyjednáváními. „Ruský prezident Vladimir Putin je tudíž připraven uchýlit se k jadernému vydírání světového společenství kvůli ústupkům v podpoře Ukrajiny,“ dodala rozvědka.

„Okupanti odmítli umožnit ukrajinským opravářům přístup do závodu. Na pokyn (běloruského prezidenta) Alexandra Lukašenka tam vstoupili i ‚běloruští specialisté‘. Mezi nimi pod rouškou jaderných pracovníků vstupují (do zařízení) také ruští sabotéři, kteří chtějí zorganizovat teroristický útok,“ tvrdí ukrajinská tajná služba, která připomněla dřívější zprávy ukrajinských úřadů o ruských útocích na Záporožskou jadernou elektrárnu a jaderný výzkumný institut v Charkově.

Černobylská jaderná elektrárna je v současné době odpojena od monitorovacích systémů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Kyjev ve středu oznámil, že odstavená elektrárna je bez pravidelné dodávky elektrického proudu, který nyní zajišťují jen dva záložní generátory. Moskva ve čtvrtek uvedla, že Bělorusko dodávky elektřiny do Černobylu obnovilo, což ale Kyjev zpochybňuje.

Tagy: