Schwarzenberg, Vojtěch, Grebeníček. Podívejte se, kdo všechno se loučí se Sněmovnou

Se Sněmovnou se loučí řada zvučných jmen. Kandidovat do poslaneckých lavic už nebude například exministr zahraničí a zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg, dlouholetý komunistický zákonodárce Miroslav Grebeníček, exministryně pro místní rozvoj a obrany za hnutí ANO Karla Šlechtová, ale i mnoho dalších.

Úterní mimořádná schůze Sněmovny byla pro některé poslance zároveň tou poslední. V příští už nezasedne třeba exministr zahraničí a zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg, který v prosinci oslaví 84. narozeniny.

Schwarzenberg byl poslancem osm let. „Ze Sněmovny odchází jeden z našich nejrespektovanějších a nejslušnějších porevolučních politiků. Čestný předseda TOP 09 ovšem určitě bude i nadále komentovat veřejné dění,“ řekla CNN Prima NEWS předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

„Pro mě osobně je velkým vzorem a učitelem. Jeho nadhled a humor jsou solí každé rozpravy, kterou s ním vedete. Je vždy připraven pomoci a má až encyklopedické znalosti nejen historie a diplomacie. Pro mě je jednou z největších životních výher právě fakt, že mám příležitost s Karlem Schwarzenbergem spolupracovat. Je mi velkou ctí vést stranu, kterou spoluzaložil,“ dodala Pekarová Adamová.

Ve Sněmovně měl však Schwarzenberg dlouhodobě špatnou docházku. Účastnil se pouze 23,7 procenta hlasování. „On byl poměrně dlouho nemocný, léčil se v Rakousku. Když Sněmovna zasedala v polovičním složení, dohodli jsme se, že Karel nebude docházet ze zdravotních důvodů a musí počkat, než bude mít očkování,“ vysvětloval před časem pro CNN Prima NEWS šéf poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

Kováčik šéfoval klubu 19 let

Z dolní parlamentní komory odchází po dlouhých pětadvaceti letech i bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček, kterému je 74 let. Ve Sněmovně seděl od roku 1996, před tím zasedal ve Federálním shromáždění.

„Pan Grebeníček se nechal slyšet, že už nebude kandidovat, protože chce dát prostor mladším lidem,” řekl Deníku poslancův asistent Radomír Silber.

Za KSČM už nekandiduje ani dosavadní předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Jak už CNN Prima NEWS dříve informovala, ve straně rostla nespokojenost s jeho prací. I on byl ve Sněmovně od roku 1996, poslaneckému klubu šéfoval 19 let.

Na kandidátce KDU-ČSL chybí dosavadní poslanci Stanislav Juránek nebo Jiří Mihola. „Brněnská KDU-ČSL upřednostnila jiné kandidáty,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Mihola. S politikou ale prý nekončí. Je řadový zastupitelem v Brně a dokáže si představit, že do Sněmovny by se ještě v budoucnu mohl vrátit.

Poslance Miholu si lidé mohou spojit se zavřenými obchody o státních svátcích. Snažil se, aby obchody měly zavřeno na všechny státní svátky, ale se svým návrhem neuspěl. „Chtěl jsem, aby odpadl ten chaos, že na některé svátky je zavřeno a na jiné otevřeno. V době státních svátků má být otevírací doba omezená. Je to normální i v dalších zemích a dává smysl, že svátek není totéž co všední den. Škoda, že se to nepovedlo lépe,“ připomněl Mihla.

Nebudu ničí ovcí, psala Šlechtová

Mezi další známá jména, která už ve Sněmovně nebudou, patří exministryně pro místní rozvoj a obrany za hnutí ANO Karla Šlechtová. Její vztahy s lídrem ANO a premiérem Andrejem Babišem ochladly. Šlechtová se například naštvala, když ji hnutí ANO nenominovalo v evropských volbách.

„Buď jsem naprosto blbá, anebo všichni okolo mě jen lžou. Asi jsem věnovala čtyři roky svého ministerského života něčemu, čemu jsem věřila a byla to jen přetvářka. V tomto neumím prostě fungovat. (…) Děvkou / ovcí nikoho v politice nebudu,“ napsala před dvěma lety na Facebook. Ještě jako ministryně obrany si stěžovala, že je lynčována médii, která patří do Babišova svěřenského fondu.

Kandidatury se vzdal i někdejší poslanec ODS a zakladatel hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Své rozhodnutí oznámil letos v březnu. Řekl, že rezignuje na předsedu Trikolóry a podzim nebude kandidovat do sněmovních voleb. Klaus ml. své rozhodnutí vysvětlil tím, že mu chybí pozitivní energie.

Pávek chtěl o 20 procent vyšší plat

O křeslo ve Sněmovně nebude bojovat ani poslanec STAN Petr Pávek. „Měli jsme primární volby, na krajském sněmu kandidoval, ale nebyl zvolený příznivci,“ vysvětlil CNN Prima NEWS mluvčí Starostů Tomáš Pergl.

Pávek nepatřil v hnutí mezi oblíbence, osobní problém s ním měl i šéf STAN Vít Rakušan. Kritiku vedení i svých kolegů si Pávek vysloužil v roce 2018, když poslanci jednali o zmrazení svých platů. Řekl tehdy, že je proti zmrazení a že chce více peněz.

„Každý zaměstnanec chce od svého zaměstnavatele přidat. Každé mimino chce víc mléka, každý důchodce chce vyšší penze. Já tady stojím, možná jako jediný v sále, a říkám, ano, já chci přidat, protože ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál,“ prohlásil na plénu. Rakušan, který byl tehdy prvním místopředsedou hnutí, se od slov Pávka ihned distancoval. Poslancům a senátorům měly tehdy vzrůst platy o 20 procent.

Pobouření vyvolal i fakt, že Pávek loni v říjnu sdílel na Facebooku videa z demonstrace proti vládním opatřením proti covidu. K postupu policie napsal že mu připomíná „momenty, kdy pořádkové síly vyšlou v převleku provokatéry“. Důkaz o tom, že policisté něco podobného udělali, ale neměl. Jeho vyjádření následně dostalo i na dezinformační weby.

Votava se rozchází s ČSSD

O poslanecký mandát už nestojí ani poslanec ČSSD a předseda rozpočtového výboru za Sobotkovy vlády Václav Votava. CNN Prima NEWS řekl, že se rozchází se směřováním sociální demokracie. Podobné vysvětlení napsal i na Twitter. „Úterní poslední jednání Sněmovny bylo i mojí poslaneckou derniérou. Už z vlastního rozhodnutí nekandiduji. Nejen proto, že moje názory na směřování strany jsou často odlišné, ale i proto, že se ze Sněmovny vytratila úcta, slušnost i pokora. Politika se bohužel zvrhla v populismus,“ sdělil Votava.

Hnutí ANO a Andreji Babišovi dali před volbami košem i dva výrazní podnikatelé. Do Sněmovny už nechce majitel Brano Group Pavel Juříček ani liberecký pekárenský podnikatel Jiří Bláha. Jsou zklamaní ze směřování ANO, ze kterého se podle nich stal levicový subjekt. Oba podnikatelé patřili spíš k pravicovějšímu křídlu ANO.

Ve Sněmovně už neuvidíme ani Jana Zahradníka z ODS, který byl prvním hejtmanem Jihočeského kraje. Na kandidátce ČSSD není například bývalý ministr kultury Antonín Staněk. S politikou se chce po volbách rozloučit i ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Tagy: