Ústavní soud zrušil část volebního zákona. Klíčová změna ovlivní letošní volby

Pavel Rychetský

Ústavní soud zrušil část volebního zákona a ulevil koalicím. Právě probíhá tisková konference, na které šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský zdůvodňuje rozhodnutí, které zásadně ovlivní letošní sněmovní volby.

„Kombinace D'Hondtova volebního dělitele s nestejně velkými kraji skutečně zasahuje výrazným způsobem do rovnosti volebních hlasů, a proto se rozhodl zrušit volební dělitel. Zrušili jsme i načítací klauzuli pro koalice,“ prohlásil ve středu dopoledne předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

D'Hondtova metoda

D'Hondtova metoda je jeden ze způsobů, jak se přepočítávají hlasy ve volbách na mandáty. Vypočítává se podle ní, kolik hlasů strany potřebují pro zisk jednoho mandátu (křesel poslanců ve Sněmovně). V každém kraji se přidělují mandáty zvlášť postupným dělením počtu hlasů pro jednotlivé strany. Nejtěžší je pro strany získat mandát v Karlovarském kraji, kde se rozděluje pět poslaneckých křesel. Aby strana na jeden dosáhla, musela tam ve volbách 2017 získat 10 procent voličů.

Tato přepočítávací metoda je v současnosti v praxi nejpoužívanější a má řadu modifikací. V ČR se používá od roku 1990 k výpočtu rozdělení mandátů v obecních zastupitelstvech, od roku 2000 ve volbách do zastupitelstev krajů, od roku 2002 ve volbách do Poslanecké sněmovny a od roku 2004 ve volbách do Evropského parlamentu.

Hlavním cílem rozhodování podle něj byl „příkaz zajistit rovné volební právo“. Rozhodnutím si polepší především malé strany.

Jde o to, kolik mandátů nakonec dostanou strany ve Sněmovně podle dosažených procent a hlasů v jednotlivých krajích. Dlouhodobě se hovoří o tom, že aktuální přepočet je především pro malé strany diskriminační. Soud svým rozhodnutím vyhověl stížnosti skupiny senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09. Senátoři napadli některá jeho ustanovení týkající se systému voleb a rozdělování mandátů.

„Jedná se o pozůstatek opoziční smlouvy a tolerančního patentu a promítnutí většinových prvků do našeho volebního zákona,“ dodal zpravodaj Jan Filip.

Pro vstup do Sněmovny stačí koalicím pět procent

Soud ulevil i kandidujícím koalicím a hnutím. Pro vstup do Sněmovny postačí získat pět procent hlasů. ÚS zrušil aditivní klauzule, které činily 10, 15, respektive 20 procent.

Na vyjádření soudu okamžitě reagoval i ministr vnitra Jan Hamáček, pod jehož resort organizace voleb spadá. Neprodleně svolá jednání s ostatními politickými stranami.

Novelu Ústavního zákona musí ještě schválit Sněmovna i Senát. Opozice zrušení části volebního zákona vítá. Podle lidovců povede k narovnání pokřiveného prostředí, Piráti oceňují konec znevýhodňování malých stran.

„Ústavní soud právě zrušil znevýhodňování malých stran! Rozhodnutí vítám. Férové volby pro všechny zúčastněné hráče jsou základem naší demokracie. Stejně jako dodržování Ústavy včetně poměrného systému,“ uvedl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka má ale obavy, že rozhodnutí přišlo krátký čas před volbami a poslanci i senátoři se o tom budou bavit dlouho.

„Návrh přišel šest měsíců před volbami a to není úplně šťastné,“ uvedl Chvojka s tím, že existuje řada variant, jak se bude moci ústavní zákon změnit.

Tagy: