Špiónománie na Ukrajině polevila. Místní jsou stále motivovaní, říká reportér Zrno

Matyáš Zrno o aktuální situaci na Ukrajině

Doba, kdy Ukrajinci všude viděli ruské špióny, už je pryč. Lidé na západě a v centru země se už vrací k normálnímu životu. Ve vysílání CNN Prima NEWS na to upozornil reportér Matyáš Zrno. Ten také popsal odhodlání Ukrajinců válku vyhrát.

Matyáš Zrno cestoval jako reportér CNN Prima NEWS na Ukrajinu v době války už dvakrát. Naposledy se z ní vrátil teprve před pár dny. „Když jsem tam byl poprvé, což bylo pár dní po začátku války, nevědělo se, jestli padne Kyjev, zda Rusové obsadí největší města země. Ukrajinci všude viděli špióny, všude byly check-pointy. Když člověk vytáhl kameru, přiběhl nějaký policista, voják nebo místní domobranec a složitě se vysvětlovalo, co jsme zač. Někdy volali tajnou službu,“ popsal Zrno.

„Tentokrát, když už Rusové nejsou u Kyjeva, byli vytlačeni od Charkova a linie je poměrně stabilní, už se trošku uklidnili. Špiónománie, která tam byla, byť celkem pochopitelná, ale občas dost nepříjemná, se uvolnila. Jediní vojáci, které jsme předtím byli schopni natočit na frontě, k nám stáli zády, velice kontrolovali, co natočíme. Teď to bylo jednodušší,“ vysvětlil reportér rozdíl mezi oběma cestami.

Podle Zrna jsou Ukrajinci stále velmi „bojovní a motivovaní“. „Věří, že zvítězí. Mluví opakovaně o tom, že válka se nepovede do konce, ale do vítězství. Tím myslí, že opravdu osvobodí celou Ukrajinu. Jsou zjevně ochotni snášet ztráty, ničení země, ale věří si, že jsou více motivovaní, cvičení a dostávají západní pomoc a válku vyhrají,“ řekl reportér.

Hlavně, ať už je konec

„Faktem je, že úplně na východě na Donbasu, kde válka, byť v menší míře, funguje už osm let a kde je ruské bombardování nejtvrdší, je tam nejhorší zásobování a kde se zkrátka lidem žije nejhůře, člověk zaslechl názory typu: Ať už to dopadne jakkoliv, hlavně, ať je konec,“ přiznal Zrno.

Ukrajinci se také snaží v rámci možností normálně žít. „Vždycky to prochází fázemi. Nejprve je šok, že začala válka a země zamrzne – lidé zůstávají doma, nechodí ven a do práce. Pak si na to lidé postupně zvykají. Země v rámci možností, které tam jsou, funguje úplně normálně, především západní a centrální Ukrajina. To znamená, že i když občas přiletí nějaká ruská raketa, ve městech, která nejsou přímo na frontě, jsou otevřené restaurace, lidé chodí do práce a život v rámci možností funguje dále,“ přiblížil reportér.

K definitivnímu verdiktu také dospěl první proces, který se týká zločinů z doby války – soud s ruským vojákem Vadimem Šišimarinem. Ten stál před ukrajinskou justicí kvůli vraždě civilisty na začátku konfliktu. Šišimarin, který poté upadl do ukrajinského zajetí, dostal doživotní trest, tedy maximální možnou sazbu.

„Je to první proces tohoto druhu a pro Ukrajinu to je možnost ukázat na ruské zločiny a exemplární trest by tomu odpovídal. Na druhou stranu jsou tu i polehčující okolnosti, o které se opírá obhajoba – že jednal ve stresu a velitel mu nařídil, aby na cyklistu vystřelil. K činu se navíc přiznal,“ poznamenal ještě před vynesením rozsudku ve vysílání CNN Prima NEWS Zrno.

Tagy: