Spojené toalety a paragraf na mytí nočníků. Poslankyně se hádaly o hygieně na školách

Zleva: poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) a Jana Berkovcová (ANO)

Debata poslankyň o změnách ve školství

Vyhláška, která je nyní na stole a je před schválením, snižuje hygienické nároky na školách. Zrušilo se například stanovení minimálního počtu toalet na počet žáků nebo povinnost mít oddělené toalety pro dívky a chlapce. Ve speciálu Zpátky do školy na CNN Prima NEWS to uvedla poslankyně Jana Berkovcová (ANO). Renáta Zajíčková (ODS) se vůči jejím slovům rázně ohradila. „Hygienická vyhláška prochází vyčištěním od plevelu, který se tam za roky dostal,“ zdůraznila. Zmínila například, že jsou v původní vyhlášce paragrafy z roku 1960, které určují, jak teplou vodou se mají zalévat květiny nebo mýt nočníky.

„Nesouhlasím se změnou na snižování nároků na hygienické standardy. Vláda prosazuje cestu snižováním hygienických nároků ve školách, kdy se snaží do menších tříd nacpat co nejvíce žáků. Vyhláška je nyní na stole a před schválením. Pro nás je to nepřijatelné. Snaží se navýšit kapacitu dětí ve školách, ale za cenu rezignace na bezpečnost a hygienu dětí,“ kritizovala Berkovcová.

Proti tomu se Zajíčková rázně ohradila. „To, co říká paní Berkovcová, není pravda a ona to ví. Ví, že bude probíhat kulatý stůl, společné jednání zdravotního a školského výboru. Hygienická vyhláška prochází vyčištěním od plevelu, který se tam za roky – kdy hygienická vyhláška je – dostal. Jsou tam věci, které tam být nemají, protože se řeší jinými právními předpisy,“ mínila.

ČTĚTE TAKÉ: Dětem hrozí výuka v kontejnerech, řekl Bek. Nedostatek míst hlásí nejen školy u Prahy

Vláda podle ní hygienickou vyhlášku čistí od duplicit a paragrafů, které tam nemají co dělat. „Jsou tam paragrafy z roku 1960. Paragrafy, které říkají, jak teplou vodou máme mýt nočníky a zalévat kytky. Podle této vyhlášky se, prosím, ve 21. století rozhoduje o stavbách mateřských a základních škol. Vymezuji se vůči slovům kolegyně,“ pokračovala Zajíčková.

Bramboračka, která má vyvolat strach

Opoziční kolegyni osočila z toho, že mystifikuje společnost a rodiče. „Vyvolává strach, přitom to tak vůbec není. Buď došlo k nepochopení, nebo z toho někdo chce udělat bramboračku, která má vyvolávat strach. Je nutné se s tím seznámit, pročíst, nastudovat a pak dělat nějaké závěry,“ zdůraznila vládní poslankyně.

Berkovcová ji ubezpečovala, že návrh velmi dobře zná a nikoho nemystifikuje. „Z původní vyhlášky vypadla veškerá minima na hygienické a bezpečnostní standardy. Je vyškrtnuta povinnost mít u školy pozemek. Když tam je, chybí povinnost mít ho oplocen. Byla vyškrtnuta minimální podlahová plocha pro žáky v mateřské a základní škole stejně jako minimum toalet na stanovený počet žáků a povinnost mít oddělené toalety pro dívky a chlapce,“ jmenovala poslankyně.

Doplnila, že vyhláška se dostala do připomínkového řízení v době dovolených. „Navíc do zkráceného řízení, aby vše prošlo v tichosti. To také nesvědčí o tom, že by byla ochota o všem debatovat,“ doplnila Berkovcová.

Musíme změnit myšlení

Tématem diskuze bylo také, co vše letos rodičům při přípravě dětí do školy zdraží. Ať už se jedná o učebnice, školní pomůcky, aktovku nebo obědy v jídelnách. Někde by se podle Zajíčkové dalo ušetřit. „Učebnice nejsou jediný zdroj informací, s nimiž by se ve škole mělo počítat. Existují on-line programy, digitální učebnice. Měli bychom od těch papírových ustupovat. Elektronizace pomáhá, stejně jako technologie. To jsou věci, které musíme do škol dostat, abychom minimalizovali třeba používání učebnic. Zde se dá rodinám ulevit,“ podotkla.

Doplnila, že existuje také národní plán obnovy, který poskytuje finance na lokality se sociálně slabými rodinami. „Nástrojů je mnoho, ale musíme změnit i myšlení,“ apelovala Zajíčková. Podle Berkovcové by digitalizace učebnic byla jen dílčí záležitostí ve snižování nákladů. „Na základních školách mají učebnice zdarma. Na středních by to byla cesta, neboť si učebnice studenti, potažmo rodiče, platí sami,“ dodala.

Tagy: