Vrah Stodola je veselá kopa, ze Sudků šel děs. Autorka přiblížila natáčení pořadu Bez lítosti

Martina Eretová, autorka pořadu Bez lítosti

Rozhovor s Martinou Eretovou

Nejznámější český sériový vrah Jaroslav Stodola je navzdory hrůze, kterou spáchal, veselá kopa. Uvedla to Martina Eretová, autorka pořadu Bez lítosti, který mohou diváci od 21. června sledovat na prima+. Dodala, že Michelle Sudků, vražedkyně ze Smíchova, je naopak jako z hororu. „Není příjemné s ní mluvit, ani se na ni dívat. Nevěřila jsem jí,“ řekla Eretová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS o zákulisí osmidílné dokumentární minisérie. Prozradila, kterých doživotně odsouzených vězňů jí bylo trochu líto a kdo se podle ní vrahem narodil.

V osmi téměř hodinových dílech se diváci seznámí s činy a životy stejného počtu vrahů, z nichž si šest odpykává doživotní trest. „Nebylo úplně jednoduché některé z nich přesvědčit, ale nakonec se nám to povedlo. Potřebovali jsme nejlépe osm doživotně odsouzených, nakonec jich máme šest. Mezi ně se řadí například nejznámější český sériový vrah Jaroslav Stodola, Josef Kott, Rudolf Fian nebo Juraj Kučerák,“ uvedla Eretová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nelítostný vrah seniorů z Rychnovska: Oběť hodil do studny, další nechal udusit v šatníku

Žen odsouzených na doživotí je podstatně méně než mužů. „V podstatě jsme oslovili všechny, zúčastnit se rozhodla jediná – Michelle Sudků. Žena, která dostala 30letý trest, po jehož skončení však půjde do detence. Tudíž je možné, že se z jejího trestu doživotí stane. Roku 2016 ubodala za bílého dne náhodně vybranou paní v pražském obchodním domě,“ řekla autorka pořadu.

Ačkoliv všech osm odsouzených spáchalo nejhorší trestný čin, jejich osobnosti se značně liší. „Například Stodola navzdory tomu, jaké činy spáchal – zavraždil sedm seniorů vyloženě pro peníze, což je něco příšerného –, působí jako veselá kopa. Jak přiznal i vyšetřovatel, s nímž jsme natáčeli, je s ním legrace. Vtipkuje, žertuje. Paradoxně to bylo docela příjemné natáčení,“ přiznala Eretová.

Fiana a Víta jí bylo líto

Sudků byla naopak podle Eretové protipólem nejznámějšího českého vraha. „Natáčení s ní bylo jako z hororu. Není příjemné s ní mluvit, dívat se na ni. Je to děsivé. Pořád jsem u ní měla pocit, že by se něco mohlo stát. Říkala jsem si, že by každou chvíli mohla vyskočit, což by se samozřejmě nestalo, protože vše hlídala vězeňská služba, která s námi vždy u natáčení byla. Ale nevěřila jsem jí, byla jsem z ní nervózní,“ líčila své pocity.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Některých odsouzených bylo Eretové dokonce líto. „Například Fian, známý jako metanolák, je strašně milý pán. Oproti ostatním na nikoho nevztáhl ruku, fyzicky nikoho nezavraždil; a ani nechtěl. Přesto: 50 mrtvých a desítky otrávených s doživotními následky, to je něco, co si doživotí zaslouží,“ pokračovala.

Obdobné pocity prožívala ve Valdicích, kde si svůj doživotní trest odpykává Tomáš Vít. Dnes dospělý muž byl po dvojnásobné vraždě, již spáchal v 18 letech, odsouzen k pobytu za mřížemi do konce života. „Při natáčení jsem byla trochu dojatá. Udělal něco hrozného. Ale představa, že v 18 letech, kdy člověk ještě skoro ani není dospělý a začíná poznávat sám sebe, si vlastními činy ukončí život... Psychicky to špatně nese. Bylo mi ho opravdu líto,“ uvedla Eretová.

Podle autorky projektu se odsouzení během vyprávění o svém životě snažili ukázat v lepším světle. „Proto jsme vždy dávali jejich slova do kontrastu s faktickým policejním pohledem. O každém odsouzeném hovořil policista, který případ vyšetřoval nebo byl na místě činu, a předkládal fakta,“ vysvětlovala koncept pořadu.

Například Kott, jenž je ve vězení z osmi vrahů nejdéle, stále tvrdí, že je nevinný. „Bude se i bránit ve Štrasburku a chce znovu otevřít svůj proces. Má právo tvrdit, že je nevinný. Jiní samozřejmě litovali, i když musím říci, že většinou spíše sami sebe. Že jsou tam, kde jsou, a že se stalo to, co se stalo. Oběti vyloženě nelitovali,“ přiznala.

Stodola na svobodu nechce

Většina vrahů z pořadu Bez lítostí ví, že se na svobodu nikdy nedostane.

„Podmínečné propuštění u doživotně odsouzených v českém soudním systému není obvyklé. Náš projekt se snažil zjistit, jak se jejich život ubíral a kde se stala chyba. Co se stalo špatně, že skončili tam, kde skončili: za mřížemi,“ vysvětlila Eretová. Najdou se i tací, kteří už po svobodě ani netouží. „Stodola nám řekl, že by měl možnost zažádat o podmínečné propuštění, ale nechce. Je v důchodu a říká, že neví, co by na svobodě dělal. Neměl by se jak uživit, byl by bez peněz a jen by skončil na krku někomu z rodiny. Ve vězení je prý zvyklý, má údajně i fajn spolubydlícího – dalšího doživotně odsouzeného,“ prozradila.

Příprava projektu i samo natáčení byly velmi náročné – zejména psychicky.

„Ze začátku všemu předcházelo dlouhé dopisování, jinak se s vězni moc nejde kontaktovat. Vězeňská služba nám poté dovolila udělat přípravné rozhovory po Skypu. Bylo to ještě v době covidu, proto to celé bylo ještě komplikovanější. Jakmile jsme se domluvili, samo natáčení trvalo čtyři až pět hodin. Byli jsme tolik vyčerpaní, že se tradičně šlo na panáka – museli jsme,“ zdůraznila Eretová.

Podotkla, že zabývat se tak intenzivně něčím životem, a ještě tak hroznými činy, není vůbec nic snadného. „Každé natáčení pro mě bylo svým způsobem velice intenzivní,“ doplnila. Ačkoliv je výsledkem osm plnohodnotných dílů o životě odsouzených, cílem projektu podle ní nebylo dělat z nich celebrity.

ČTĚTE TAKÉ: Přiznání po 15 letech: Už nemůžu mlčet. Zabil jsem domácího šroubovákem, svěřil se muž policii

„Tedy někoho, kdo by měl být oslavován nebo obdivován. To v žádném případě. Spíše nám šlo o to mapovat cestu člověka, zkusit odhalit momenty, kdy se jeho život začal lámat, kdy se stalo něco špatně. Pokládali jsme si otázku: Je možné, že se někdo vrahem narodí? Nebo je to tak, že v životě děláme různá rozhodnutí, a buď jdeme nalevo, nebo napravo, a postupně nás to někam dovede? A když děláme hodně špatných rozhodnutí, můžeme všichni skončit takto odsouzeni?“ položila autorka řečnickou otázku.

Na dotaz, zda tvůrci našli odpověď, reagovala jasně: „Za sebe musím říci, že jsem si ji našla. Opět, je to u každého jiné. Věřím, že u Michelle Sudků bylo skoro nevyhnutelné, že skončila tam, kde skončila. Mohlo se něco stát, co by jí v tom zabránilo – kdyby se někdo choval nebo konal jinak v jejím okolí. Ale mám subjektivní pocit, že ona tam tak trochu směřovala už od dětství,“ podotkla. U ostatních se domnívá, že v jejich životě došlo ke špatným rozhodnutím: „A ti doživotně odsouzení skončit nemuseli.“

Příběhy odsouzených včetně jejich osobních zpovědí vám redakce CNN Prima NEWS přináší v rámci pořadu Bez lítosti, který přibližuje život a činy nejhorších vrahů v Česku.Všechny díly projektu můžete již nyní sledovat na prima+.

Tagy: