Stomatová: Po návratu jsem hodně jedla i spala. Rodiče brečí a jsou rádi, že jsem zpátky

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová.

Reportérka Darja Stomatová odpovídala na dotazy diváků

Nasazení štábu CNN Prima NEWS na Ukrajině si vyžádal svou daň. Jak popsala reportérka Darja Stomatová, po návratu domů především odpočívala a nabírala síly. Fungovat ve válce totiž nebylo nic pro „princezny“. Čas také trávila s rodinou, která se o ni pochopitelně velmi bála.

„Odpočinula jsem si a hodně jsem jedla, až už jsem nemohla. Jsem víc v pohodě a začínám se srovnávat s tou situací,“ popsala návrat do Česka reportérka Stomatová. Z Ukrajiny společně s kameramanem Jánem Schürgerem reportovali tři týdny.

Na Ukrajině to navíc bylo se stravováním dost složité. „Jedli jsme, kdy jsme mohli. První dny kromě práce nebylo nic, ale s Honzou jsme zvyklí takto fungovat a oba to máme nastavené tak, že nejsme princezničky. Víme, že práce je klíčová, a to bylo všechno,“ tvrdí.

Je ale pravdou, že když byli ubytovaní v tamním hotelu, místní se jim snažili přizpůsobovat. „První den jsme měli maso, párky a pak nic, ale byli jsme rádi, že je máme, a bylo to fajn. Ještě před válkou jsem poprvé měla ukrajinskou vodku,“ vyjmenovává.

V Čechách řeší běžné problémy

Ve válce šlo zkrátka vše stranou. „Dlouho jsem měla problém říct válka a podobný pocit mělo i dost dalších lidí. Naše práce byla jednoduchá – zůstat v bezpečí a podat informace,“ přiznává Stomatová. Postupem času se jí ale nebezpečí odkrývalo před očima.

„Tady už řeším normální problémy – musím zaplatit účty, řeším rodinu. Chtěla, abych se vrátila, to bylo pro mě nejtěžší. Brečeli a jsou rádi, že jsem zpět,“ líčí a dodává, že i když je už v bezpečí, na Ukrajině válka rozhodně nekončí.

Zpětně připouští, že když se zapnula kamera, tak z ní opadl všechen strach. Nápomocný jí byl i Schürger. „Zažili jsme Kurdistán a věděla jsem, že Honza má obrovské zkušenosti. Když byl v klidu, tak jsem byla i já. Pomáhala mi víra v něj. Slíbil mému tátovi, že to zvládne a já s ním,“ říká reportérka CNN Prima NEWS.

Stomatové také pomohlo to, že umí rusky, narodila se v Kazachstánu. „Moje rodina to má jako všichni v post-sovětském prostoru, různé. Můj táta je z Ruska, je to smíšené a pojí nás ruština, používáme ji v rodině. Rozhodli jsme se, že budeme dvojjazyční,“ vysvětluje.

Ve speciálním rozhovoru, kde jí kladli otázky i diváci, také přiznala, že se u ní od návštěvy Ukrajiny dost změnilo. „Psycholožka mi vysvětlila, že moje tělo fungovalo v režimu nebezpečí. Nyní mnohem lépe slyším zvuky, všímám si detailů, všech maličkostí. Možná to odezní, možná ne,“ popisuje Stomatová.

Společně se Schürgerem se připravují na další cestu. „Chtěli bychom se vrátit zpátky, Honzu mám ale na dovolené s dcerou, respektuju to. Až se vrátí, tak to budeme řešit. Oba máme úkoly, přemýšlíme nad tím. Za tu dobu se změnila spousta věcí,“ říká reportérka. Kromě toho se chce ale soustředit i na zprostředkování informací o válce žákům ve školách.

Tagy: