Strastiplné pátrání. Seniora s Alzheimerovou nemocí hledali hodiny, pomoci musel vrtulník

Policisté se díky vrtulníku s termovizí dostali k seniorovi kolem druhé hodiny ráno.

Nalezený děda u Vysokého Mýta

Záchranné složky hledaly hodiny ztraceného seniora na Orlickoústecku. Ten měl zdravotní problémy, potřeboval léky, a hrozilo mu tak nebezpečí. Vrtulník s termovizí ho po druhé hodině ráno vypátral schouleného a bezradného v řepkovém poli za městem.

„Možná osobu máme, jsme teď na úrovni tady Shellky, benzínové pumpy, a přes komunikaci tady na louce, na poli, to vypadá, že tady někdo sedí,“ hlásila jedna z pátracích skupin zhruba ve dvě v noci ve vysílačkách složek Integrovaného záchranného systému (IZS) v okolí Vysokého Mýta.

Předcházelo mu ale půl dne marného náročného hledání 81letého seniora. Žena na lince 158 odpoledne oznámila, že pohřešuje svého nemocného tchána. „Prvotně jsme muže hledali na vlakových a autobusových nádražích. Propátrávali jsme nejbližší ulice a náměstí a jelikož se muže nepodařilo ve městě najít, začali jsme pátrat i mimo Vysoké Mýto,“ popsala CNN Prima NEWS mluvčí policistů Pardubického kraje Dita Holečková.

„Zjistili jsme, že muž měl kolem druhé hodiny odejít z domova na svoji obvyklou procházku, která někdy trvala i tři hodiny. Zjistili jsme, že muž u sebe nemá mobilní telefon, a dále od příbuzných, že trpí Alzheimerovou chorobou,“ dodala Holečková.

Podle zveřejněných záběrů přímo z vrtulníku je vidět, jak skvěle v tomto případě zapracovala technika i člověk. Na první pohled totiž posádka na obrazovce viděla jen nepatrný flíček. Posádka vrtulníku ale tušila, že v řepkovém poli možná někdo sedí. Nemohla tam přistát, proto musela navigovat policisty.

„Je to osoba, kterou jsme hledali. Pro všechny okolní hlídky a osoby zapojené do pátrání, prosím vás, osobu máme,“ hlásili s úlevou policisté do vysílaček.

Zmateného muže záchranný tým oblékl do bundy a převezl do bezpečí. Senior byl totiž zároveň diabetik a potřeboval své léky.

Tagy: