Středula: Po válce u nás může zůstat až 70 % uprchlíků, podmínky musí mít jako Češi

Josef Středula

K VĚCI (77)

V České republice může po válce na Ukrajině zůstat 50 až 70 % uprchlíků, kteří kvůli ruské invazi svoji zemi opustili. V pořadu K věci řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že Ukrajinci musí mít na tuzemském trhu práce zajištěné stejné podmínky jako Češi. Varuje také před možným růstem xenofobie vůči Ukrajincům ve společnosti.

Do Česka podle dosavadních odhadů přišlo už kolem 300 tisíc ukrajinských uprchlíků. Velká část z nich podle Středuly navíc může v zemi zůstat i po skončení války, kterou v jejich zemi rozpoutalo Rusko. „Propočty nejsou, zatím se pouze odhadují podle válečných konfliktů, které byly v minulosti, které hovoří o tom, že 50 až 70 % těch, kteří opustí vlastní zemi, už se do ní nevrací a zůstávají v zemi hostitelské,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf největší odborové organizace v tuzemsku.

Středula zároveň upozorňuje, že jde o propočty z minulosti a nynější čísla mohou být nakonec jiná. „Záleží na tomto konfliktu, jak dlouho bude trvat, jak budou vypadat oblasti, ze kterých uprchlíci přišli,“ zmínil například Středula. A zároveň dodává, že velkou roli hrají i podmínky, které dostanou uprchlíci v nové zemi. Ohledně Česka má odborový šéf za to, že možnosti na trhu práce i ve školství v naší zemi pro Ukrajince skutečně jsou.

Aktuálně tvoří většinu uprchlíků před válkou na Ukrajině zejména ženy s dětmi, popřípadě starší či nemocní muži. Po válce ovšem může nastat situace, kdy se za nimi vydají i muži, kteří dnes brání svoji vlast se zbraní v ruce. „Je vysoce pravděpodobné, že se sem můžou vrátit desetitisíce mužů a můžou se se svými rodinami stmelit,“ myslí si Středula.

Kvůli velkému přílivu běženců a jejich potenciálnímu setrvání v Česku Středula jménem odborů vyzval vládu, aby pro ně posílila výuku češtiny. „Požádali jsme vládu, aby přeložili české pracovní právo do ukrajinštiny právě proto, aby ti lidé znali nejen své povinnosti, ale i svá práva,“ řekl Středula.

Nesmíme zneužívat situace Ukrajinců

Příchod Ukrajinců vnímá Středula jako možnou příležitost. Volá po tom, aby bylo daleko lépe zjistitelné, jakou profesi Ukrajinci ve své domovině zastávali a mohli se této oblasti věnovat i v Česku. Ministerstvo práce a sociálních věcí má v plánu zajistit kvalifikační dotazníky. Středula říká, že tento nápad poradily ministru Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) právě odbory. „To, že někdo přijde do ČR neznamená, že bude chtít být umístěn například v Sokolově na místo kuchařky bez jakékoliv kvalifikace,“ řekl šéf odborů.

Zdůrazňuje proto potřebu zachovat na pracovním trhu rovnost mezi Čechy a Ukrajinci, aby ukrajinští uprchlíci mohli o práci usilovat za stejných podmínek jako čeští občané. „Jejich situace se nesmí zneužívat k tomu, aby dostávali nižší mzdu či plat,“ upozornil Středula v pořadu K věci.

Pozor na xenofobii

Kromě toho Josef Středula ve vysílání CNN Prima NEWS ale varoval, že péče o Ukrajince může některé z Čechů dráždit. Nepřeje si žádnou pozitivní diskriminaci, kdy by si firmy vybíraly spíše Ukrajince kvůli situaci v jejich vlasti. „Pokud by se tak stalo, tak by to mohlo významným způsobem učinit krok směrem ke společnosti, který by vedl například ke xenofobii,“ řekl Středula.

Slýchá také slova některých Čechů, že pro Ukrajince vznikla nová volná pracovní místa. To ovšem odmítá. Volných pracovních pozic je podle něj na tuzemském trhu asi kolem 250 tisíc.

Tagy: