Trumpovi svůj hlas nedám. Proti favoritovi voleb se staví jeho bývalí lidé i exprezident

Mitt Romney, Donald Trump a George W. Bush

Donald Trump přijal nominaci

Americký exprezident a favorit nadcházejících voleb Donald Trump se chlubí, že má za sebou podporu prakticky celé své Republikánské strany. Od ní sice získal nominaci ke kandidatuře, ale rozhodně nemá podporu všech republikánů. Proti němu se staví velmi vlivní členové strany, jeho bývalí spolupracovníci a další známé postavy. Trumpa navzdory své stranické příslušnosti neplánují volit třeba bývalý neúspěšný prezidentský kandidát Mitt Romney či Trumpův někdejší viceprezident Mike Pence. A proti se staví i další bývalý viceprezident Dick Cheney či dokonce republikánský exprezident George Bush jr.

Trump má jistou republikánskou nominaci ve svém již třetím boji o Bílý dům. To však neznamená, že se za něj bezvýhradně postavili všichni republikáni. Část straníků, a to včetně těch nejvýznamnějších, hlásí, že mají s Trumpem velký problém. A to dokonce takový, že v jeho případě nezvládnou překousnout pýchu a nemíní pro něj v podzimních volbách hlasovat.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo místo Bidena? Ve hře je bývalá první dáma, úřadující viceprezidentka i podnikatel s vínem

„Ne, ne a ne! V žádném případě!“ Tak zněla odpověď utažského senátora Mitta Romneyho, který se v roce 2012 neúspěšně pokoušel porazit demokratického prezidenta Baracka Obamu, na dotaz, zda by v letošních volbách volil svého spolustraníka Donalda Trumpa.

Romney se takto vyjádřil opakovaně a ve svém názoru je konzistentní. „Mít za prezidenta někoho, kdo je prakticky bezcharakterní, by mělo enormní dopad na samotný charakter Ameriky,“ řekl Romney s odkazem na Trumpa pro portál USA Today. Mimo to se už dříve vyjádřil, že Trumpa nevolil ani v předešlých volbách v roce 2020.

Podpory se nynější lídr republikánů zjevně nedočká ani u další těžké váhy strany – George W. Bushe. Poslední republikánský prezident (nepočítaje v to samotného Trumpa a jeho první období v letech 2016 až 2020) kritizoval jak jej, tak jeho demokratického rivala Bidena.

„Jsem příliš starý na to být prezidentem. Vím, co to znamená a to jsem mladší, než Biden i Trump,“ smál se Bush mladší v debatě loni v prosinci. Zároveň ale zvážněl a říkal, že jak demokraté, tak republikáni potřebují jednoduše mladší krev. Za zmínku stojí, že Bush podle listu Texas Tribune nevolil Trumpa ani v roce 2020.

Hrozba a zbabělec, říká o Trumpovi Cheney

Obzvláště ostrý vůči Trumpovi je Bushův slavný sekundant a viceprezident Dick Cheney. Ve videu zveřejněném v roce 2022 Cheney promlouval k Američanům a před návratem exprezidenta varoval, když Trumpa nazval největší hrozbou pro naši zemi. „Je to zbabělec. Pravý chlap by nelhal svým příznivcům. Prohrál volby a to ve velkém. Já to vím, on to ví a myslím, že v hloubi to ví i většina republikánů,“ pronesl Cheney. Trumpovi vyčítal, že kvůli setrvání u moci neváhal 6. ledna 2021 při útoku na Kapitol svými podporovateli vyvolat násilí.

Populární Trump není ani u dalších dříve vlivných republikánů. Už delší dobu je vůči němu kritický například bývalý guvernér New Jersey a rival z republikánských primárek Chris Christie. V minulosti mu v boji o Bílý dům pomáhal, ale později se s Trumpem rozkmotřil. Dnes tvrdí, že zatím neví, zda vůbec půjde volit. Pro Trumpa však prý rozhodně hlasovat nehodlá.

„Být prezidentem je práce, která vyžaduje charakter, který (Trump) nemá,“ uvedl pro změnu další z kritiků republikánského exprezidenta a bývalý předseda Sněmovny Kongresu Paul Ryan. Ten pro portál Yahoo! Finance rovněž potvrdil, že v podzimních volbách nemíní pro Trumpa volit navzdory své stranické příslušnosti.

Stát za Trumpem dnes odmítají i další lidé, kteří s ním přitom v minulosti spolupracovali. Týká se do dokonce členů jeho administrativy. „Pokud jeho první čtyři roky v úřadě byly špatné, ty další čtyři by byly ještě horší,“ napsal ve svých memoárech Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton.

Podporu Trumpovi odmítá vyjádřit i jeho dřívější pravá ruka – jeho viceprezident Mike Pence. „Nemělo by být překvapením, že letos nepodpořím Donalda Trumpa,“ řekl jeho sekundant z prvního funkčního období pro televizi Fox News.

„Bůh nám pomáhej,“ poznamenal pro CNN s odkazem na Trumpa jeho bývalý ministr vnitřní bezpečnosti USA a později personální šéf Bílého domu John F. Kelly. Ten mimo jiné prozradil, že se Trump rád vzhlíží v autokratech a diktátorech, nebo že nechce být v přítomnosti válečných veteránů, kteří v boji přišli o některou z končetin, protože „to nevypadá dobře“.

Obrat u soupeřů

Trumpovi se na druhou stranu podařilo na svoji stranu získat jiné republikány, kteří se proti němu v minulosti vymezovali. Servítky si před lety kupříkladu nebral J. D. Vance, který Trumpa označoval za „heroin v žilách Ameriky“. Později však svoji rétoriku zcela otočil a Trump si jej nyní vybral za svého kandidáta na viceprezidenta.

Podporu republikánskému nominantovi vyjádřila také jeho rivalka z primárek Nikki Haleyová. Přestože si v uplynulých měsících velmi často nevybíravě vjížděli do vlasů, Haleyová společně s dalšími republikány nakonec za Trumpa hlasovat plánuje a veřejně mu deklarovala svoji podporu. Chválit exprezidenta začali i další bývalí soupeři jako třeba Vivek Ramaswamy či Ron DeSantis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden měl i přes své problémy větší šance než Harrisová, míní expert. Očekává ostrého Trumpa

Tagy: