Ubytování Ukrajinců, vyřízení pobytu i práce: Jak a kde můžete pomoci?

Téměř každý Čech se v této době snaží nějak pomoci ukrajinským uprchlíkům, kteří přichází do Česka. Někteří dělají sbírky, jiní se zapojují jako dobrovolníci, další nabízejí ubytování. Zatímco ještě minulý týden byla pomoc neorganizovaná a spontánní, v tomto týdnu se do koordinace všech potřebných úkonů vložila vláda, kraje i jednotlivá města. Redakce CNN Prima NEWS sepsala přehled míst i webových stránek, kam se obrátit a kde hledat, když chcete pomoci s ubytováním, ale i s prací, registrací, vízy nebo nalezením školy.

Statisíce Čechů během jednoho týdne začaly spontánně pomáhat zoufalým ukrajinským rodinám. V první fázi se pomoc nejčastěji soustředila na materiální sbírky, potřebné věci směřovaly a stále směřují na ukrajinské hranice i do postižené Ukrajiny. Seznam míst, kde sbírky probíhaly nebo ještě probíhají, můžete najít na webu CNN Prima NEWS.

S tím, jak začali Ukrajinci přicházet do Česka, se ale cíl pomoci přeskupil a nyní se shánějí především dobrovolníci, kteří pomohou s administrativními úkony a ubytováním. I to většina lidí nabízela spontánně a soustředila se především na známé a přátelé. Ne každý, kdo ubytování nabízí nebo hledá, byl ale úspěšný, a proto vznikly koordinační stránky ministerstva vnitra, které slouží jako rozcestník pro všechny, kdo chtějí jakýmkoliv způsobem pomoct nebo pomoc hledají. Zatím je kapacit stále dost.

Každému Ukrajinci, který v ČR zapne mobil, přijde jako první sms se základními kontakty. Volat mohou na číslo: +420 974 801 802. Informace v cizím jazyce jsou k dispozici na stránkách Odboru azylové a migrační politiky.

1. Ubytování pro uprchlíky

Ubytování je logicky to první, co každý příchozí řeší. Je možné jej nabídnout jak ve velkém, což dělají třeba hotely, penziony nebo ubytovny, tak i jednotlivcům a rodinám podle vašich kapacit.

  • hromadné – SUZ

Hromadné ubytování komplexně sdružuje Správa uprchlických zařízení, která na svých stránkách zveřejnila kontakt ubytovaniukrajina@suz.cz. Na ten se obraťte, pokud můžete nabídnout 20 a více pokojů.

  • jednotlivci

Mnozí lidé dosud informace o volných pokojích sdíleli na sociálních sítích nebo byli v kontaktu s lokálními politiky či přímo s uprchlíky. Nově lze volné kapacity zaregistrovat, a to na stránkách pomahejukrajine.cz. Zde vyplníte formulář a zaškrtnete, kde a kolik míst a na jak dlouho nabízíte.

O ubytování mohou uprchlíci požádat i v takzvaných asistenčních centrech, která vznikla po celém Česku v každém kraji a jejich činnost koordinuje stát. Právě tato centra se stávají klíčovou součástí uprchlické logistiky.

Ubytování stále nabízejí i jednotlivá města a obce. Pravidelně kontrolujte i jejich stránky s aktualitami. Například Praha má vlastní ubytovací formulář.

2. Registrace Ukrajinců

Když Ukrajinec přicestuje co Česka, musí se do tří dnů ohlásit na cizinecké policii. To lze udělat na její kterékoliv pobočce nebo –⁠ což je mnohem snazší –⁠ právě v některém ze zmíněných asistenčních center v každém ze čtrnácti krajů. Každý uprchlík, který tam přijde, získá:

  • registraci
  • speciální pobytové vízum
  • asistenci při řešení ubytování, hledání školy, lékaře atd.

Cizinecké policii je může nahlásit jejich ubytovatel, pokud jsou umístěni v ubytovacím zařízení. Rodina ani přátelé či známí to udělat nemohou.

Seznam asistenčních center

  • Praha: Kongresové centrum, metro C –⁠ Vyšehrad

  • Královéhradecký kraj: Kongresové centrum Aldis, Eliščino nábřeží 375
  • Pardubický kraj: Pardubice, Krajský úřad Pardubice –⁠ Komenského náměstí 120
  • Vysočina: Jihlava, Tolstého 1914/15
  • Jihočeský kraj: České Budějovice, U Zimního stadionu 1952/2 –⁠ odletový a příletový terminál
  • Plzeňský kraj: Plzeň, Americká 2186/47
  • Karlovarský kraj: Karlovy Vary, Západní 1812
  • Ústecký kraj: Ústí nad Labem, Hoření 3083/13
  • Středočeský kraj: Kutná Hora, Kongresové centrum GASK, ZŠ a MŠ Mladá Boleslav v ulici 17. listopadu 1325, KD Příbram

  • Liberecký kraj: Liberec, U Jezu 642/2a
  • Jihomoravský kraj: Brno, Výstaviště 405/,1 –⁠ Pavilon B
  • Olomoucký kraj: Olomouc, Krajský úřad Olomouckého kraje –⁠ Jeremenkova 40a
  • Moravskoslezský kraj: Ostrava, Červeného kříže 1672/4 nebo Registrační humanitární středisko Vyšní Lhoty

  • Zlínský kraj: Zlín, Krajská nemocnice T. Bati, 1. pavilon –⁠ budova U14, Havlíčkovo nábřeží 600

Největší nápor uprchlíků očekává Praha a Středočeský kraj, podle informací ministerstva vnitra právě v těchto dvou krajích žije nejvíce ze 260 tisíc Ukrajinců, kteří tu dosud pobývali. Lze očekávat, že právě k nim budou přicházet jejich přátelé.

„V krajských asistenčních centrech se přednostně odbavují lidé, kteří potřebují ubytování a nemají kam jít. V tuto chvíli jsou to relativně nízká čísla a kapacita ještě je,“ uvedla v pátek šéfka ministerského odboru azylové a migrační politiky Pavla Novotná.

3. Pobytové vízum

Další nutnou součástí procesu, který musí Ukrajinci na našem území absolvovat, je získání pobytového víza. I to může být vyřízeno ve zmíněném asistenčním centru. Takzvané pobytové vízum si všichni musejí vyřídit do 90 dnů.

Co tím získají:

K vyřízení potřebují pas a fotografii, ale tu lze pořídit přímo na místě. Vízum je zdarma!

4. Škola a školka pro ukrajinské děti

Už nyní se začínají objevovat čím dál častější dotazy, kde se budou děti z Ukrajiny učit. Nastoupit mohou do jakékoliv školy v Česku.

Do školy nebo školky ovšem nemusí zamířit ihned. Nejčastější dotazy spojené s jejich nástupem na výuku sepsalo ministerstvo školství. Již před časem také vydalo doporučení, jak přistupovat k případným útokům proti dětem ruského původu. Pomoc v hledání škol a školek nabízí například organizace Scio.

Aktivity se chopilo i hlavní město Praha, kde je aktuálně uprchlíků nejvíce. Praha zřídila speciální infolinku, kam mohou rodiče i každý, kdo chce pomoct, volat v pracovní dny.

  • +420 236 005 901

5. Chci pomoct, ale nevím jak a kde

Pokud přemýšlíte, jak byste ještě mohli Ukrajincům pomoct, doporučujeme navštívit stránky pomahetjeukrajině.cz.

Zde můžete nabídnout dobrovolnickou činnost v těchto oblastech:

  • Doprava
  • Tlumočení
  • Materiální pomoc
  • Ubytování
  • Právní pomoc
  • Psychologická pomoc
  • Administrativní pomoc v institucích
  • Dobrovolnická pomoc
  • Doučování

Největší poptávka po dobrovolnících je zřejmě právě ve školství. Do stávajících škol a školek, ale i do těch narychlo vytvořených, se hledají nejčastěji studenti pedagogických oborů, kteří umí rusky nebo ukrajinsky. Do pomoci se často zapojují i volnočasová centra jako například Dům dětí a mládeže Ulita na Praze 3.

Obecně lze říci, že pokud kdokoliv jeden z těchto jazyků ovládá, může pomoci téměř všude. Výzvy se objevují velmi spontánně a nejlepší je pro takové potřeby sledovat stránky města či obce, kde žijete.

6. Hledám pomoc, kde ji najdu?

Pokud pomoc naopak hledáte, upozorňujeme na stránky pomahejukrajine.cz/nabidky. Právě zde se sbíhají nabídky pomoci. A jsou jich skutečně tisíce. Nejvíce se týkají ubytování a dopravy, ale najdete zde i přes tisíc dobrovolníků. Podobné informace najdete i na webu stojimezaukrajinou.cz.

7. Kam odnést materiální pomoc nebo poslat peníze?

Stále ještě probíhají sbírky oblečení, vojenského materiálu nebo potravin či hygienických potřeb. CNN Prima NEWS v přehledném článku zveřejnila seznam míst, kam můžete zajít.

Důležitá je i finanční pomoc. Jednu z nejdůležitějších sbírek organizuje ukrajinská ambasáda v Česku, která vybírá peníze především na vojenský materiál.

Tagy: