Uprchlíci z Ukrajiny by mohli dostat dávku 5 000 korun. Někteří opakovaně, uvedl Jurečka

Marian Jurečka

Peníze Češi, kteří ubytovali uprchlíky, nedostanou

Uprchlíci z Ukrajiny by mohli dostávat humanitární dávku 5 000 korun na pokrytí potřeb. Příchozí v nouzi by ji mohli pobírat opakovaně. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Na Twitteru to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zákon s opatřeními na pomoc běžencům kvůli ruské invazi dostane Sněmovna. Projednávat by ho mohla zrychleně v legislativní nouzi. Norma by podle plánu měla platit dočasně, a to do konce března příštího roku.

„Dávka je určena pro lidi, kteří u nás hledají útočiště před válkou, a má jim pomoci s úhradou základních životních potřeb. Musíme alespoň v prvních měsících pomoci těm, kdo to nyní potřebují nejvíc,“ uvedl Jurečka.

Podle návrhu zákona by humanitární dávka 5 000 korun byla pro všechny, kteří se do Česka dostali po začátku ruské invaze. „Předpokládá se, že první pomoc ve výši 5 000 korun bude vyplacena automaticky,“ stojí v podkladech k zákonu. Uprchlíci s vízem ke strpění bez majetku a peněz by mohli podporu získat opakovaně. Museli by o ni požádat krajské úřady práce.

Podle ministerstva práce se výdaje dají odhadnout obtížně. Záviset budou na počtu příchozích. „Poskytne-li se humanitární dávka 200 tisícům osob, znamená to výdaj jedné miliardy korun měsíčně,“ informovalo ministerstvo práce. Podle něj další peníze budou potřeba na evidenční systém a vyřizování.

Češi, kteří ubytovali uprchlíky, peníze zatím nedostanou

Vláda ve středu neschválila navrhovaný příspěvek pro lidi, kteří ubytovali uprchlíky. O podobě podpory ubytovatelů se bude ještě jednat. Původně měli dostat tisíc korun měsíčně. „Solidární příspěvek budeme diskutovat a ladit,“ uvedl při příchodu do Strakovy akademie Jurečka.

Podle něj zástupci koalice debatu o příspěvku na náklady zatím nedokončili, na řešení se ale domluví. „Není to tak, že by na kompenzacích pro ubytovatele nebyla shoda,“ dodal ministr.

Stát podle ministra podpoří kraje příspěvkem na Ukrajince ubytované v hotelech nebo penzionech. Za dospělého to bude 180 korun, za dítě do 10 let 90 korun.

Takzvaný lex Ukrajina upravuje mimo jiné pravidla zaměstnávání uprchlíků, zdravotního pojištění, financování péče o děti v dětských skupinách, využívání sociálních služeb i víza, humanitární dávku či podporu na ubytování. Podle návrhu mohli lidé, kteří u sebe ubytovali uprchlíky aspoň na týden, získat „příspěvek pro solidární domácnost“.

Podpora se měla poskytovat za měsíce březen až květen. Na osobu měla činit 1 000 korun za měsíc, nejvýš ale 5 000 korun. Ubytovatel by mohl o příspěvek požádat krajský úřad práce. Pokud by se zapojilo na čtvrt roku 10 tisíc ubytovatelů a měli plnou částku, výdaje by podle autorů dosáhly 150 milionů korun.

Projedná příspěvek Sněmovna?

Podle Jurečky by se ubytovací příspěvek mohl dostat do zákona při projednávání ve Sněmovně. Podle šéfa sněmovního sociálního výboru Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) není zatím úplná shoda na výši a dalších náležitostech, a to pro domácnosti i pro zařízení.

„Není vyloučeno, že pokud dojde ke shodě resortů, tak by ve druhém čtení byl příspěvek ještě doplněn. Je to poměrně složitá otázka jednak kvůli nastavení výše, jednak kvůli souvisejícím parametrům. Je potřeba návrh připravit tak, aby byl ku prospěchu a aby nevznikaly i dohady, že je to zneužitelné,“ vysvětlil ve středu na jednání sněmovního sociálního výboru Kaňkovský.

Podle vládního plánu by se měl návrh zákona projednat ve Sněmovně zrychleně v legislativní nouzi. Kaňkovský uvedl, že by výbor mohl normu posoudit ještě tento týden. Jurečka minulý týden řekl, že česká strana bude v EU vyjednávat o možnosti proplácení pomoci uprchlíkům z evropských peněz. Zmínil potřebu solidarity ostatních členských zemí se státy, do nichž míří nejvíce uprchlíků.

Ať Ukrajinci začnou co nejdříve pracovat

Jurečka ve středu zároveň zdůraznil, že lidé prchající před válkou by měli v Česku začít co nejdříve pracovat. „Chceme, aby lidé z Ukrajiny mohli vstoupit na náš trh práce stejně jako občané ČR. Je pro nás důležité, aby lidé, kteří mohou pracovat, začali co nejdříve pracovat,“ řekl před jednáním vlády Jurečka. Ukrajinci by v Česku měli pracovat bez pracovního povolení.

Do dětských skupin by mohly začít brzy chodit i děti ukrajinských uprchlíků. Na místa by přispíval stát. Běženci s postižením či ve vyšším věku by pak mohli využívat sociální služby, měli by je zdarma. Úhradu by zajistil rozpočet. Počítá s tím návrh zákona s opatřeními kvůli ruské invazi, který schválil kabinet. Pravidla by měla platit dočasně, a to do konce března příštího roku.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu sdělil, že do Česka se zatím dostalo asi 150 tisíc lidí. Jeho resort dosud udělil přes 90 tisíc víz ke strpění. Do Česka z Ukrajiny míří hlavně ženy s dětmi, muži kvůli mobilizaci zůstávají ve vlasti.

Tagy: