USA hrozí Rusku finanční „jadernou zbraní“. Odpojení od SWIFTu je proti ní jen škrábnutí

Ruská centrální banka

Kovanda o ekonomických dopadech války

Možné odpojení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT není jedinou pákou, kterou Západ na řadění Moskvy má. USA totiž zvažuje dost možná tu vůbec nejtvrdší ekonomickou sankci v historii, která by cílila na ruskou centrální banku. Washington zvažuje zmrazení několika stovek miliard dolarů, které banka Moskvy drží v rezervách.

Dolar je rezervní měnou pro celý svět. A to platí, ačkoli se to Vladimiru Putinovi vůbec nelíbí, i pro Rusko. Centrální banka Moskvy drží v rezervách zhruba 643 miliard dolarů, s těmito penězi průběžně obchoduje na devizových trzích, kde může dolary směňovat za ruský rubl.

Jenže USA teď přemýšlí o tom, že zmíněné rezervy Ruska v dolarech (respektive jejich podstatnou část) zmrazí. Moskvě by v takovém případě hrozil absolutní bankrot. „Spojené státy zvažují skutečné finanční ‚jaderné tlačítko‘. Chtějí historicky bezprecedentně sankcionovat ruskou centrální banku, a přivodit tak krach rublu a ruskou hyperinflaci,“ komentoval pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Rusko spoléhá i na euro a zlato

Hodnota ruské měny v den invaze na Ukrajinu klesla na historické minimum, dolar je proto pro ruskou centrální banku klíčový. Bez něj by nemohla chránit domácí měnu. „Ruské centrální bance by se totiž najednou dramaticky snížil objem využitelných devizových rezerv. Měla by tudíž mnohem méně prostředků na obranu rublu,“ vysvětlil Kovanda.

Případné nesnáze rublu by Rusku zkomplikovaly nakupování zahraničního zboží, zbraní, munice i bojové techniky. V krajním případě by na území největšího státu světa vypukla hyperinflace.

Kromě dolaru a rublu spoléhá ruská centrální banka také na euro a zlato. „Podíl eura v jejích rezervách loni činil 32,2 %. Ve zlatě držela ruská centrální banka 22 % rezerv. Ovšem většinu zlata drží v sejfech na ruské půdě, takže to by sankcionováno být nemohlo,“ uzavřel Kovanda, podle kterého minimálně odstřižení Ruska od SWIFTu nastane příští týden.

Tagy: