Válka ruský režim nenahlodá. Bude důvodem k hrdosti na další léta, vysvětluje Just

360° (407)

Může případný neúspěch Ruska v invazi na Ukrajinu znamenat problém pro režim prezidenta Vladimira Putina? Rusista Jiří Just v pořadu 360° na CNN Prima NEWS odhadl, že nikoliv. Válka prý může naopak dodat velkou hrdost ruským občanům v několika dalších letech.

Ruská propaganda funguje v zemi na plné obrátky, obyvatelé země prezidenta Vladimira Putina mají podle dostupných informací zcela jiný obraz o dění na Ukrajině než západní část světa. Je ale otázkou, co se bude dít, až konflikt jednou skončí.

„Režim bude určitě prezentovat sebemenší úspěch jako ten hlavní. Nemyslím, že by jej válka na Ukrajině mohla nahlodat. Jedině v případě, že by Rusko bylo plně vytlačeno, k čemuž se ale zatím neschyluje,“ uvedl Just.

„Ukrajinská válka bude dalším důvodem ruské hrdosti na další léta,“ odhadl. Připomněl, že po anexi Krymu v roce 2014 zmíněný pocit přetrval přibližně tři roky. Podle Justa proto nehrozí pád ruského režimu, a to nehledě na oběti.

Některé ruské průzkumy, které odborníci označují alespoň částečně za reálné, ukazují, že 51 procent Rusů je hrdých na to, co jejich armáda na Ukrajině dělá.

Sociální geograf Tomáš Kostelecký přirovnal současnou situaci k invazi Sovětského svazu do Afghánistánu v letech 1979 až 1989. „Postoj obyčejných lidí byl podobný jako dnes. Nakonec bylo důležité, že zahynulo mnoho ruských vojáků. Vytvořily se skupiny matek zesnulých, které tlačily na vrchní představitele, a tím přišla politická změna. Těžko říct, jestli můžeme očekávat něco podobného, ale největší tlak může přijít ze strany lidí, kterým padli rodinní příslušníci,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Kostelecký.

Podle Justa Rusům nevadí ani nedostatek zboží v důsledku západních sankcí. „V poslední době se životní úroveň zhoršuje. Přijde jim to jako normální stav,“ dodal Just.

Rusové mají hrdost spojenou s vítězstvím ve válce

V ruských supermarketech chybí například cukr. „Obyvatelé si uvědomují, že jsou vyloučeni z globálního světa a nelíbí se jim to. Ale že by to nahlodalo jejich víru v ruský režim a chtěli se vůči Putinovi vymezit? To je vzdálená perspektiva,“ konstatoval rusista.

Just v současnosti pobývá v Moskvě, takže dokáže velmi dobře poznat mentalitu a rozpoložení ruských občanů. Součástí jejich identity je prý považovat se za vítěze. „Dětem se vyprávějí příběhy Velké vlastenecké války ve zkreslené podobě. Představa, že Rusko zvítězilo nad nacismem a všichni by mu měli být vděční, se hojně rozšířila,“ popsal.

Situaci přirovnal k nadšení a hrdosti Čechů, když národní hokejový tým ovládl v roce 1998 zimní olympijské hry v japonském Naganu. „Rusové to mají spojené s vítězstvím ve válce,“ konstatoval.

Tagy: