ANKETA: Pivo a víno už od 16 let? Stejně se tak děje a korumpujeme systém, říkají Češi

Anketa: Pivo a víno od 16 let? Češi se jasně neshodnou

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) před časem přišel s myšlenkou, že by pivo a víno mohli pít legálně už šestnáctiletí. Na politickém poli se mu však velké podpory nedostalo. Zeptali jsme se proto občanů, co si o takové regulaci myslí. Zatímco jejich názory se různí, v jednom mají jasno – mladí stejně okusí alkohol dříve než v osmnácti letech.

Ačkoliv jsou v České republice povolené alkoholické nápoje až od 18 let, mnoho mladých je konzumuje už dříve a někdy i se souhlasem dospělých – ať už rodičů, nebo třeba výčepních. Právě proto je podle Vobořila otázkou, zda u piva a vína nezmírnit regulaci věkové hranice, a to na 16 let.

ČTĚTE TAKÉ: Nemáte hotovost? Smůla. Přibývá míst, kde nelze platit kartou, experti mluví o šedé ekonomice

To, že se alkohol pije dříve – často se souhlasem dospělých –, potvrzují i dotázaní Češi. „Je to určitě zajímavý nápad, vzhledem k tomu, že spousta lidí to stejně zkouší před tím limitem,“ odpověděl zástupce mladší generace.

Pro zmírnění věkové hranice je však jen část z dotázaných. „Myslím, že to není potřeba, stačí od osmnácti let,“ shodly se dvě studentky. „Šestnáctiletí už pijí, ale hranici bych nesnižoval,“ řekl další dotázaný respondent.

Menší část je ale pro. „Přikláněla bych se k tomu, aby to bylo povolené. Myslím, že zakázané ovoce nejvíce chutná, a kdyby se tomu pustila uzda, možná by to mělo opačný efekt, než se mnozí obávají,“ konstatovala dotázaná žena.

Všechny odpovědi respondentů si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Expert: Nemá cenu mít zákony, které nevymáháme

„Věková hranice je důležitá, ale nemá cenu mít zákony, které nevymáháme. Je to jedno z témat, která už léta zvedám. Je potřeba dodržovat zákony, jinak korumpují systém. Líbí se mi hranice šestnácti let, se kterou v našich zákonech nepracujeme,“ pronesl protidrogový koordinátor koncem minulého roku.

Rizikové formy závislostního chování mezi dospělými v Česku

  • Denní kuřáci: 1,5 až 2,1 milionu
  • Rizikové pití alkoholu: 1,5 až 1,7 milionu
  • Psychoaktivní látky: 1,25 až 1,45 milionu
  • Intenzivní uživatelé konopných látek: 350 až 465 tisíc
  • Lidé užívající drogy rizikově (pervitin a opiody): 43 až 46 tisíc
  • Osoby v riziku problémového hraní: 170 až 220 tisíc

Podotkl, že podle Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) až 95 procent dětí okusí alkohol z rukou rodičů už ve 13 letech. „Už před lety jsme přišli na to, že mezi třináctým a šestnáctým rokem je zásadní rozdíl. Posunout první zkušenost s návykovými látkami, jako jsou alkohol a tabák, za šestnáctý rok je extrémně významné,“ podotkl Vobořil.

Poslanci jsou ale o poznání skeptičtější. „V případě konzumace piva a vína nezletilými jsem zásadně proti. Nevidím důvod, proč by mělo dojít k posunutí věkové hranice z osmnácti let. Alkohol u dětí není žádným přínosem, vzniká na něm závislost, a etanol navíc podporuje rakovinové bujení,“ sdělil pro CNN Prima NEWS člen zdravotnického výboru Josef Flek (STAN). Podobný názor sdílí řada dalších poslanců.

„I když si jako Moravák myslím, že alkohol je výborná věc, ruku pro posunutí věkové hranice u konzumace alkoholu bych nezvedl. Sloužil jsem na záchytce a nabyl jsem zkušenosti,“ sdělil poslanec a lékař Milan Brázdil (ANO). Jaký názor mají další vládní a opoziční poslanci, se dočtete zde.

ANO

Tagy: