Nasazení ruských branců skončí strašlivým masakrem, míní Visingr. Proti Kremlu hraje čas

Ruští záložáci během částečné mobilizace v Sevastopolu na okupovaném Krymu

Válka na Ukrajině (27.9.2022 9:20)

Pokud by se Kreml odhodlal nasadit své čerstvě zmobilizované brance přímo do bojů na Ukrajině, dopadlo by to pro ně „strašlivým masakrem“. Pro CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Lukáš Visingr. Podle něj lze očekávat, že rekruti na frontové linii budou dezertovat a panikařit, přičemž vyvolají chaos. Expert zároveň zmínil, že čas obecně hraje především proti Kremlu, protože i když by během zimy mohl vycvičit své nové jednotky a posílit jimi vojska na frontě, nové síly dorazí i Ukrajincům, kteří se navíc mohou těšit na další dodávky moderních zbraní.

Ruský prezident Vladimir Putin v minulém týdnu oznámil částečnou mobilizaci, která se má oficiálně týkat vojáků v záloze a mužů s vojenskou zkušeností. Přesto se objevily záběry a zprávy, že zejména v asijské části Ruska verbíři berou takřka každého muže, který se jim dostane pod ruku. Podle ministra obrany Sergeje Šojgua by takto Rusko mohlo získat až 300 tisíc nových vojáků.

Visingr pro CNN Prima NEWS ale poukázal na to, že branci mají nanejvýš mizivé vojenské zkušenosti a jejich nasazení přímo do těžkých bojů s Ukrajinci by bylo pro Rusy velkou chybou. Jisté uplatnění by pro ně viděl jinde. „Kdyby je Rusové poslali do týlu, tak by to asi nějaký efekt mělo, ale ne do boje. Kdyby se použili tak, jak se používají naše aktivní zálohy, tak by to nějakou logiku mělo,“ popsal expert s tím, že tímto způsobem by branci měli na starost například strážení skladů a jiných objektů, řídit vozidla a jiné činnosti, které přímo s bojem nesouvisí.

„Kdyby Rusové ty mobilizované vojáky nasadili takhle, tak by to bylo rozumné, ale oni je zjevně mají v úmyslu použít opravdu pro boje v první linii, což dopadne strašlivým masakrem,“ míní Visingr s tím, že by nejspíš měli už v prvních dnech obrovské ztráty.

Pokud by se branci dostali rovnou na frontu, očekávat podle něj nelze pouze to, že budou ve velkém umírat, ale také dezertovat a panikařit. „Čerstvě odvedené prostě vyděsí, když k nim dopadne ukrajinský granát. A oni se prostě rozutečou, protože na tohle nejsou zvyklí,“ popsal dále redakci analytik.

Kromě toho lze dle Visingra očekávat naprostý chaos v řadách Rusů i kvůli tomu, že je jejich velení nebude schopné dostatečně zásobovat. „Oni nejsou schopní zásobovat vojáky, které už tam mají teď, a chtějí tam poslat 300 tisíc dalších,“ dodal expert.

Proč proti Rusku hraje čas?

Visingr zároveň pro CNN Prima NEWS řekl, že na jedné straně by Rusům pauza v zimě mohla přijít vhod, aby své posbírané brance mohli vycvičit, ale obecně hraje čas proti Moskvě.

„Samozřejmě, že kdyby získali nějaký čas, tak jim to může pomoci z hlediska toho, že budou mít na jaře více lidí, ale Ukrajina bude mít zase daleko více zbraní. A nezapomínejme, že Ukrajinci také přiberou další rekruty,“ řekl vojenský analytik.

Připomněl, že výcvik ukrajinských jednotek probíhá nejen v jejich domovině, ale rovněž v zahraničí. Ukrajince cvičí vojenští instruktoři například ve Velké Británii i jinde na Západě.

Podle experta navíc Moskva ani nezvládne vycvičit větší množství svých nových rekrutů. „Obě strany přes zimu mohou načerpávat sílu, ale je otázka, kdo víc. Dlouhodobě až střednědobě to favorizuje Ukrajinu, protože Rusové nemají kapacity na to, aby ty vojáky cvičili. Ukrajinci je mají a pomáhá jim Západ. Rusku nepomáhá nikdo,“ zmínil Visingr.

Velmi chabá morálka

Valné mínění o zmobilizovaných rekrutech nemá ani bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Ten v pořadu K věci na CNN Prima NEWS poznamenal, že většinou mají jen velmi chabou morálku. „Efektivita jejich nasazení v prvním sledu nebude příliš vysoká,“ zhodnotil armádní generál v záloze.

Šedivý připustil, že někteří z povolaných Rusů sice míří do války rádi a s nadšením, ale to rozhodně nebude platit pro většinu. Příliš velkou posilou pro Kreml nebudou ani branci se skutečnou, ale již poměrně zaprášenou, vojenskou minulostí.

„Pokud na frontu pošlou vojáky, kteří jsou třeba deset let, možná i déle, po výkonu vojenské služby, tak ti vojáci už poztráceli veškeré návyky, které mají mít. Pokud udělají tuto chybu, nebude mít jejich nasazení velký význam,“ komentoval ve vysílání pořadu K věci Šedivý.

Tagy:
válka Vladimir Putin smrt invaze Ukrajina mobilizace Rusko Jiří Šedivý Moskevský Kreml Lukáš Visingr ruská invaze na Ukrajinu Generální štáb Armády České republiky