Vojáci ničí fašistické zrůdy. Jde o triumf ruských zbraní, křičel v televizi moderátor

Na internetu se objevilo video z rozhovoru ruského důstojníka pro ruskou televizní stanici Zvezda. Voják v něm žádal, aby se oběti války na Ukrajině uctily minutou ticha. Moderátor ale nesouhlasil. „Naši vojáci ničí fašistické zrůdy. Jde o triumf ruských zbraní,“ prohlásil v pořadu. Na informování o válce na Ukrajině dohlíží v Rusku cenzurní úřad.

Rozhovor odvysílala televizní stanice Zvezda, kterou provozuje ruské ministerstvo obrany. Bývá považována za jeden z nejuznávanějších protizápadních kanálů v Rusku. „Mnozí lidé s vojenskou zkušeností si prošli i přes Afghánistán, přes Čečnu i přes Donbas. A naše země teď hyne. Hynou i naši vojáci,“ řekl ruský důstojník.

Moderátor ale vojenskou šarži začal přerušovat. „Nenene, počkejte. Mlčte. Nemůžete se zastavit, nebo co?“ křičel novinář. „Žádám, abychom uctili památku obětí alespoň minutou ticha. Těch obětí vojáků, kteří teď bojují na Ukrajině,“ apeloval důstojník navzdory moderátorovi.

Hlasatel se ale nenechal odbít. „Můžete se zastavit? Nechte mě domluvit. Naši vojáci ničí fašistické zrůdy. Jde o triumf ruských zbraní,“ tvrdil.

Staré záběry i animované video

Pokud Rusové sledují výhradně ruské zpravodajství, mají o válce jiný obrázek než zbytek světa. Příkladem je obří výbuch v Charkově z minulého týdne. Ve zprávách kanálu RT, který je ve světě považován za hlásnou troubu Kremlu, se divák například dozvěděl, že za obří výbuch na charkovském náměstí Svobody může ukrajinské dělostřelectvo.

„Vzhledem k rozmístění ruských a ukrajinských sil došli všichni včetně Ukrajinců k závěru, že administrativní budova dostala zásah z ukrajinské strany. Je jasné, že na tom pracovaly ukrajinské tajné služby. Důvody jsou zřejmé, jde o provokaci, kterou chtěly hodit na Rusko,“ tvrdil ruský vojenský reportér Viktor Baranec.

Proruská média neustále připomínají, že armáda útočí pouze na vojenské cíle, nikdy ne na civilní. Výjimkou je televizní vysílač v Kyjevě. Ten prý Rusové sestřelili proto, aby zabránili vysílání ukrajinské propagandy. „Moskva vždycky zdůrazňovala, že nemá v plánu okupovat Ukrajinu a že nebude cílit na obytné oblasti, ale ani to nezabránilo šíření paniky,“ uvedla reportérka RT Maria Finošinová. Záběry z míst konfliktu ale ukazují něco jiného.

Ruské jednotky minulý týden také obsadily největší ukrajinskou jadernou elektrárnu v Záporoží. Na místě došlo i k požáru. Ruská státní televize Rossija 1 však nefiltrovaně citovala Vladimira Putina, který pro veřejnost potvrdil, že nešťastný požár založili neopatrní „ukrajinští sabotéři“.

„To, co byste nyní viděli v ruské televizi, je zaměřené na to, jak mise probíhá podle plánu, ukrajinské ozbrojené síly skládají zbraně a dobrovolně opouštějí bojiště a že ruské síly osvobodily některá města,“ popsal Andrew Lohsen, expert na Rusko z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

Dezinformace hrozbou demokracie

Rusko propagandu cílí i na děti. Státní televize připravila krátký animovaný snímek, ve kterém po svém vysvětluje, že za probíhající válku na Ukrajině nemůže stát Vladimira Putina. Ten se prý dlouhé roky snaží přispět k co největšímu míru, ovšem druhá strana mu to kazí a zabíjí lidi. Proto bylo třeba zasáhnout.

„Jsme svědky toho, jak pokračuje ruský útok na Ukrajinu. Tento útok bolestně ukazuje, jak nezbytně musíme věnovat pozornost zahraničnímu vměšování a zejména zahraničním dezinformacím a manipulacím s informacemi. Ty představují skutečnou hrozbu pro naši demokracii, stabilitu a bezpečnost, a my se jimi musíme zabývat,“ řekl v úterý šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Podle Borrella je Kreml v propagandě velmi účinný a před invazí si připravoval půdu tím, „že zobrazoval Rusko a ruský lid jako oběti genocidy“. Stovky dezinformací ale podle něj kolují i v Evropské unii.

Tagy: